Зимен кейк

Нещо различно, полезно и изключително вкусно

Мануела Панайотова 08 януари 2017

Снимка: Мануела Панайотова

На зимата й прилича да дипли снежните си дантели върху голите дървета, да вае ледени кристали и да се оглежда в тях. Прилича й тишината на сребърните дни, пушещите комини и печките с техните топли въздишки - толкова ароматни и вкусни, че въздухът лакомо ги поглъща.

Приличат й силен чай, печени ядки, сушени плодове или пък кейк направен от всичко това - ах, как му прилича зимата! След обилните трапези той е добра идея за нещо различно, полезно и изключително вкусно.

Използвах: 100 г печени лешници, 100 г печени орехи, 40 г сушени кайсии, 100 г фурми, 200 мл силен черен чай, 200 г стафиди, 1/2 ч. лъжичка канела, 1 с. лъжица ванилия, щипка бахар, щипка прясно настъргано индийско орехче, кора от един портокал.

Как го направих: Направих запарка от чай и я разделих на две - с половината залях фурми и кайсии за около 10 минути. С другата половина залях стафидите и оставих да къкрят на слаб огън докато поемат течността и станат сочни. След това ги смелих с подправки и портокалова кора. Смесих с ядки, фурми, кайсии и разбърках. Застлах малка, кръгла форма за печене (16 см) с домакинска хартия и я намазах с малко зехтин. Прехвърлих подготвената смес, изравних и изпекох на 150 С за около един час. Поднесох я поръсена със захарен крокан.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР