Съвети за безупречна форма по празниците

Празниците и офисната работа не са оправдание за нездравословно хранене, категорична е д-р Райна Стоянова

eva.bg 23 December 2016

 

Д-р Райна Стоянова завършва медицина през 2011 година, но опитът й в областта на храненето води началото си от студентските й години. Стажувала е сред видни имена в сферата на храненето, като проф. Готие, проф. Карел, проф. Дюкан, както и различни хелтиливинг, кетъринг и уелнес компании. Специализира гастроентерология в столичната болница „Лозенец“. В настоящия момент е асистент в отделението по метаболитно-ендокринни заболявания на болница „ИСУЛ- Царица Йоанна“. Работи и в софийската клиника SportMed. Член е на Българско дружество по Гастроентерология, Българско дружество по Хранене, Европейската асоциация по кардиология (ESC), Европейската лига по ревматизъм (EULAR), Международната асоциация по Затлъстяване (TOS), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN) и Българската фитнес асоциация (BFS).

Д-р Райна Стоянова
Д-р Стоянова, Коледа идва, а заедно с нея и партитата и желанието да изглеждаме неотразими. Как бързо и лесно да свалим няколко килограма, за да влезем в празничния тоалет?

Повечето хора са готови практически да продадат душите си, за да научат тайната на успеха за бързото отслабване. Знаете ли, че една от най-търсените фрази в Google e: „Как да отслабна?“, последвана от милиони отговори и начини за отслабване. За съжаление, загубата на тегло не е резултат на семпла математическа формула. Броенето на калории има смисъл по своето естество, но произходът на тези калории е основното, което има значение. Иначе казано, калориите от пакетче солети може да са дори по-малко от калориите на едно яйце, но въглехидратите от тестения източник са тези, които ще се превърнат в мазнини, ако не ги изгорите. Калорийната рестрикция, освен това, забавя метаболизма и най-често води до краткотрайни резултати. Зад наднорменото тегло обикновено стои по-сериозен проблем и е трудно да дам еднозначен отговор на този въпрос. Нищо не може да измести консултацията със специалист и решаването на проблема не само за Коледа или Нова Година, а дългосрочно.

И все пак каква е вашата формула или тайна за бързо отслабване?

Отслабването трябва да става плавно и да е стратегически планирано. Ако трябва обаче да избера бърза “диета” за отслабване, бих се спряла на нисковъглехидратен режим на хранене. Тъй като това е трудно и понякога рисковано, често препоръчвам заместване на едно или две от основните хранения с протеинови формули. Бих споделила дори позитивния си опит от една чудесна клинично изпитана и много балансирана програма за отслабване на немската компания LR Health & Beauty. Казва се 28 Days Body Mission, защото продължителността й е 28 дни. Както виждате, не е твърде кратка, тоест не гарантира светкавичен резултат, но пък със сигурност загубата на тегло е качествена и добре контролирана. Основни в програмата са продуктите Figuactiv, които заместват едно или две хранения във вид на висококачествени протеинови шейкове, блокчета и супи. В програмата има и чай с дрениращо действие за изхвърляне на излишната вода, пробиотична формула за регулиране на стомашно-чревния тракт и най-важното - алкализираща добавка за балансиране на алкално-киселинното равновесие в организма.

Искате да кажете, че ако заместваме две от храненията си с протеинови шейкове и приемаме тези добавки, можем да влезем бързо във форма?

Да, в случай, че не са налице други проблеми. Затова консултацията с лекар е необходима, особено при наднормените пациенти. Важно е да се каже, че след програмата е уместно да продължим да заместваме поне едно от храненията с шейк и да не спираме да се храним балансирано и здравословно. Физическата активност също не бива да се подценява. Тренирайте. Важно е още докато сте млади да си създадете рутина да тренирате. Направете тренировките част от вашия живот, което ще ви помогне да се чувствате по-добре през целия ви живот. Намерете спорт, който ви допада и имате талант в него и се забавлявайте с него.

Вие самата имате ли личен опит с такъв тип диети? Можете ли да споделите за ваши пациенти, подложени на такива режими с шейкове?

О, разбира се, не бих препоръчала нещо, ако лично не съм го тествала. Самата аз често прибягвам до шейковете, особено когато бързам и нямам време да приготвя закуска или вечеря. В момента провеждам една моя инициатива с двама пациенти, жена и мъж, които още през ноември заявиха желание за вталяване. Подложих ги именно на програмата 28 Days Body Mission. Резултатите до момента са впечатляващи и се надявам да продължим и да запазим тенденцията до края на експеримента, а и след това. Интересното е, че и двамата споделят, че се чувстват много енергични и мотивирани, което всъщност е най-важното за такъв тип режими.

Въглехидратите ли са основните виновници за качването на килограми?

Често ни се повтаря, че въглехидратите са лоши за диетата, но всеки, учил малко биохимия, знае, че мазнините се изгарят „в огъня“ на въглехидратите. Разбира се, за предпочитане са комплексните въглехидрати, богати на фибри и баластни вещества. Такива са пълнозърнестите култури, картофите, кафявият ориз, зеленчуците.

А хормоните имат ли отношение към отслабването и можем ли да им повлияем?

Щитовидната жлеза е ключова за метаболизма заради произвеждания от нея хормон тироксин. От неговото ниво зависи колко бързи или бавни са химическите реакции на метаболизма. Хората с повишена функция на щитовидната жлеза изгарят повече калории и обикновено са слаби, нервни и активни. И обратно – при понижена функция на жлезата метаболизмът е забавен, хората трупат килограми и са по-бавни и отпуснати.

Какъв съвет бихте дала на хората, които са целодневно зад компютъра и не намират време за храна или се хранят с каквото им попадне?

Седенето зад компютъра е само оправдание за нерационално хранене. Всичко е въпрос на планиране. Ако планирате от предния ден храненията си, няма да се налага да стигате до боклукчава храна. Протеиновите шейкове, приготвени вкъщи също могат чудесно да се справят с тази задача. Не би следвало да е проблем да се храним здравословно, макар и потънали в делата си зад екрана.

Какъв е вашият съвет за здравословно празнуване или как да не преяждаме по време на празниците?

Разбира се, че е най-добре да не допускаме преяждане и съвети по темата има много, но аз смятам, че най-важният от тях се крие в насладата от храната и коледно-новогодишните преживявания. Не се нахвърляйте на храната, опитайте се да се задоволявате с по-малки порции и по-начесто. Смята се, че са ни нужни около 20 минути от началото на храненето, докато до мозъка стигнат сигналите за ситост. Поднесената храна още със своя вид предизвиква отделяне на смилателни сокове. По време на старателно дъвчене в стомаха се отделят киселини за нейното разграждане и се активира перисталтиката на червата. Ето защо по-бавното хранене и продължителното дъвчене подготвят храносмилателния тракт за неговата работа. Предпазват от неприятното усещане за дискомфорт в коремната област и предотвратяват тежестта след нахранване. И ако все пак „му отпуснете края“- върнете се към балансирано хранене час по-скоро. Бързо качените килограми бързо се свалят!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР