Илияна Алипиева: P.S. С много любов!

Тя е жена с размах. Интелигентна, ерудирана, вдъхновяваща. С бърз ум, крехка чувствителност и категорична сила. Жена, създала империя. Тя проправи пътя на световната мода и естетика у нас и промени българския моден пазар

Лилия Илиева 21 December 2016

рокля и обувки Gucci от бутик Dress Code

Снимка: Енчо Найденов

Представяме ви една личност, която обикновено стои зад кадър – като режисьор, сценарист и продуцент на собствен бизнес в областта на модата. Днес ще се опитаме да я въвлечем в нова роля и да разберем как се справя с предизвикателството да бъде от другата страна, пред камерата. Тя смело приема предизвикателства. Защото е жена, която е намерила собствения си път и върви уверено по него, защото е извоювала собствената си свобода и е платила цената за това.

Общ план

Илияна Алипиева е от тези жени, чиято красота се разгръща в движението, в жестовете, в енергията, която разпръсква, в светлината в очите й, в усмивката й. Жена с размах. Интелигентна, ерудирана, вдъхновяваща. С бърз ум, крехка чувствителност и категорична сила. Жена, създала империя. Тя проправи пътя на световната мода и естетика у нас и промени българския моден пазар, внасяйки и налагайки марки като MaxMara, Dolce&Gabbana, Dior, Givenchy, Gucci, Giorgio Armani, Ermenegildo Zegna, Marc Jacobs, Jil Sander, Balenciaga, Valentino, Lanvin, Paul Smith, Vivienne Westwood, Moschino, MAX&Co, Benetton, Sisley, Furla, Palmers, Marc Cain... Първият „западен“ моден бутик в София, който накара жените да мечтаят за друг вид естетика, беше на Bally, на „Графа“ в София. После, преди повече от 20 години, се появи Max Mara.

Стъпка по стъпка Илияна не само промени модния пазар, но направи елегантността достъпна за различните слоеве на обществото. Витрините на магазините й облагородиха българския градски пейзаж, обслужването в тях създаде модел и школа. И още – Илияна направи всичко това в годините на несигурност, сривове на икономиката, нездрави обществени настроения към предприемачите.

Не можем да пропуснем и факта, че има специална награда от ООН за благотворителност. Тайната на успеха й е кодирана в нейния характер, в нейната чувствителност, във волята й, в любовта към това, което прави, упоритостта, желязната й немска дисциплина, страстта й към модата. Да, тази на пръв поглед сдържана и хладна жена влага във всичко, което прави, огромна страст и любов. За Илияна модата не е просто бизнес, а надграждане на огромен бекграунд от познания в изкуствата, начин да си жив, любопитен, винаги нов и език, който тя самата владее съвършено.

Стопкадър

Как би озаглавила автобиографията си? „Рицари на светлината“.

Какво те ентусиазира? Всяка новост. Искам да усетя, докосна, чуя, видя, опитам, изследвам, опозная и разбера всичко различно. То пали въображението ми, провокира фантазията ми и ми дава импулс.

Какво те разсмива? Децата. Обожавам ги. Те са извор на най-чиста радост. Логиката им понякога ме изумява.

Какво те разплаква? Музиката. Когато слушам любима музика, се потапям. Тя попива у мен, разгражда ме, пречиства ме и мога отново да се събера и да метна на гърба си торбата с емоционални, физически, психически и други предизвикателства по житейския друм.

Какво правиш, когато ти е трудно? Мотивирам се. За мен е сигурен сигнал за действие. Предизвикателствата провокират креативността ми. Възпитават и изпробват силата на волята. Преодолявам, преминавам и продължавам.За какво не ти достига лудост? Да започна всичко отначало, като оставя целия емоционален и материален багаж тук и сега.

Какво сънуваш? Принцесата и граховото зърно. Тя открива какво я тормози. После е щастлива и може да спи спокойно.

Какво е твоето определение за думата „лукс“? Свободата да можеш да вземаш решения за собствения си живот.

Екшън

Говорим си как е изградила бизнеса. „Имах ясна визия какво искам да правя в дългорочен план“. Започва работата си с 5 човека, с които и до днес са заедно. „И като във вица за Нане, който вдигнал исполински камък, като го питали как е успял, той отговорил – па, оно не сак да си як, сака да си див. Без тази лудост няма как да се получи резултат. Ако не излезеш от зоната на комфорта, нямаш шанс да разбереш дали идеята ти е добра. Успехът е награда за дързост“.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Камен
16 January 2017, 14:49

Феноменална жена! Наистина е удивитлена, в много отношения мислим идентично и бих се радвал, ако някой ден съдбата ме срещне с нея.

ТВОЯТ КОМЕНТАР