Сладка Коледа

Мануела Панайотова 25 December 2021

Снимка: Мануела Панайотова

Коледа e време, в което магията е позволена и доброто е възможно. За всички. Въздухът ухае на хляб, канела и вино, на близките ни хора, на спомени за тези, които не са с нас... Свещи и звезди рисуват приказни паралелни светове, в които надеждите се подмладяват, желанията стават дръзки, намеренията - внушителни.

За тези вълшебни дни е сладкишът, който е изминал дълъг път и от обикновено коледно печиво се е превърнал в сладък и ароматен символ на Швейцария - Leckerli.

Това е плосък, постен сладкиш, който още топъл се нарязва на малки правоъгълни хапки и ухае на мед, подправки и зима.

Използвах 160 г мед, 100 г захар, 1/2 чаша захаросани кори от портокал (лимон), настъргана кора от лимон, 2 чаши брашно, 1 ч. лъжичка сода за хляб, 1 ч. лъжичка канела, 1 ч. лъжичка индийско орехче, 1/2 ч. лъжичка смлян карамфил, 1/4 ч. лъжичка смлян черен пипер, 1 чаша бадеми, белени, 2 с. лъжици ром (бренди, вишновка). За глазурата - 100 г захар, 2 с. лъжици ром.

Как го направих: Изсипах мед и захар в тенджера, поставих на умерен огън и разбърквах докато захарта се разтвори. Добавих захаросаните плодове, настърганата лимонова кора, бадеми и ром. Пресях сухите съставки и разбърках в медената смес - тестото става плътно и тежко (смесването заменя едно ходене на фитнес). Поставих го между два листа хартия за печене и разточих под форма на правоъгълник с дебелина около 2 см (това действие ми замени още едно ходене на фитнес). Оставих да почива няколко часа. Включих фурната на 200 С, отстраних хартията, която покрива тестото и изпекох за 13-15 минути. Направих глазура от захар и ром, нанесох с четка на още топлия сладкиш. Нарязах на малки правоъгълни хапки.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР