Лесно ли е да си бебе?

14 December 2016

Получих рекламно съобщение за карти с българската азбука, на които има и животни с имена, започващи със съответната буква. Картите са предназначени за бебета, които от най-ранна възраст да започнат да наизустяват буквите.

Което е чудесно, разбира се. Само не знам къде днешното бебе ще вмести заниманията с азбуката, при положение че в графика му влизат работа с таблет, гмуркане в басейн, йога, посещение на опера за бебета, мерене на дизайнерски дрехи по моловете, избягване на глутена и учене на поне два чужди езика с жените, наети да го гледат? И дали ще му остане време за наистина по-непрестижни, но все пак традиционни бебешки занимания като пълзене, реване, ритане във въздуха от гръбен лег, омазване с каша, безсмислено дрънкане с дрънкалка, както и обикновено нищонеправене, което само допреди няколко години все още се смяташе за легитимно бебешко поведение.

Но в крайна сметка - кой ги е карал да стават бебета?

Наскоро гледах филм за Римската империя и искрено се натъжих от съдбата на децата, които са били принудени да работят от 4-годишна възраст в галериите за сребро в Испания. И, разбира се, рядко са доживявали до 10 години.

Нещата са се променили оттогава, но все пак и днес не е лесно да си дете, което, едва научило азбуката в бебешка възраст, трябва да се стяга и за курсове по ваятелство и висша френска кулинария, уроци по композиция, запознаване с английската класическа литература – я да видим какво е написал чичко Чосър, с основите на 3D мапинга и връзките с обществеността, участия в детски пърформанси, яхтинг и първи доброволчески мисии в Папуа-Нова Гвинея (броят се за две по очевидни причини), защото иначе ще го приемат в престижен университет след десетина години, ама друг път. И без това кой играе навън в днешно време?

Пред всички нас обаче животът поставя все по-високи изисквания, екселски таблици и туду листове, а бебетата – рахатгиби (така казваше баба ми за някой, който нищо не прави, скръстил ръце). Като човек, отдавна престанал да бъде бебе, смятам това за крайно несправедливо. Но ето, има хора, заели се да поправят несправедливостта и да уплътнят живота на бебетата със смислени занимания.

 

 

 

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР