Шеф Андре Токев за тайните на хармонията между пиво и гурме кухня

Пивото изостря сетивата и води до по-интензивно възприемане на вкусовите качества на храната

14 December 2016

Смяната на сезоните както винаги ни носи вълнение от очакваното пътешествие из дълбините на гардероба. Там грижовно пазим топлите пуловери, шикозните вълнени рокли и любимите палта. С тази промяна неминуемо у нас идва желанието за нещо ново, затова потеглихме на пътешествие из света на гурме кухнята в компанията на чаша пиво в ръка.

Повод за приключението ни стана партито на Съюза на пивоварите в България (СПБ) в ресторант „Грозд“. Освен че беше любезен гост, шеф Андре Токев влезе и в ролята на гръцкия бог Ерос, възпламенявайки отдавна тлеещата любов между бирата и гурмето само с една стрела. За няколко часа шеф Токев ни пренесе в нов свят, изпълнен с невероятни комбинации на четири вида бира, поднесени в компанията на кулинарните му творения. Започнахме пътешествието със светла бира и по-леки ястия и завършихме с тъмна бира, която идеално си пасва с шоколад, канела и други сладки изкушения.

Пивото изостря сетивата и води до по-интензивно възприемане на вкусовите качества. Именно това е и тайната на така успешните му комбинации с различни типове храна. На елегантното бирено парти опитахме куп различни предложения. Започнахме с най-разпространената бира в света, известна като „лагер“, в комбинация с панирани калмари със сос тартар. Продължихме с пшенично пиво, познато като „вайс“ бира, придружено от рагу от морски дарове  с аромат на лимонова кора. Подсилихме очарованието си от червената бира с пилешки пържолки на шишче, мариновани с азиатски аромати. Пътешествието си завършихме с тъмна бира, която като истински дежистив, си пасна страхотно  с няколко гурме десерта сред които любимото ни шоколадово брауни със запечена целувка. Удоволствието от перфектната хармония между вкусните ястия и любимата напитка беше несравнимо, а за още по-силна наслада всеки вид бира бе изстудена според етикета и поднесена в подходяща чаша с фина шапчица от пяна. 

С други думи – изживяхме вечер с тържество на вкусовете, но без свян им се поддадохме. Уилям Шекспир казва, че „халбата с бира е царска храна“, а менюто на кралят на Англия със сигурност е включвало само най-доброто.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР