Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!

Включете се в кампанията на United Colors of Benetton, обявяваща 16 ноември за Ден без пешеходци - жертви на пътя

14 November 2016

Заповядайте на 16 ноември в 13:00 ч пред НДК, за да станете част от кампанията, зад която стоят всички институции, свързани с безопасността на пътя: Министерство на вътрешните работи, Пътна полиция, Български червен кръст, Българска браншова асоциация за пътна безопасност. Тя е част от Акция „Зима”, която от 11 до 20 ноември навлиза в своя втори етап – кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. А по идея на United Colors of Benetton 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци - жертви на пътя. Кампанията се провежда под надслов „Обличай се цветно! Запази живота си на пътя!”

Идеята всъщност тръгва от Джулиана Бенетон която собственоръчно започва да плете на ръка пуловери в ярки цветове, което предизвиква фурор в следвоенните години на Втората световна война. Това е време, когато традиционно хората носят тъмни цветове и цветните пуловери на фамилия Бенетон разчупват статуквото не само от модна гледна точка, но и всички забелязват, че с цветните дрехи хората се виждат по-добре навън. Всички приветстват и тази способност на дрехите да помагат при открояването на хората на улицата, защото това се оказва изключително ценно в тежките следвоенни години, когато уличното осветление е слабо и недостатъчно.

Днес, уличното осветление е в пъти по-добро. Всички ние караме бързи коли, което скъсява времето за реакция от страна на шофьора. Тревожната статистика сочи, че до м. септември т.г. броят на пътнотранспортните произшествия е толкова, колкото са били за цялата минала 2015 година. Наложително е да бъдат взети всякакви мерки за ограничаване на тази силно негативна тенденция, свързана с фаталните злополуки с пешеходци на пътя. Ето защо Министерство на вътрешните работи, СДВР, Българският червен кръст, Българска браншова асоциация за пътна безопасност и United Colors of Benetton обединяват усилия, за да призоват, че цветните дрехи биха могли да бъдат вашата допълнителна защита на пътя. От значение за вашата безопасност се явяват дрехите, с които сте облечени на улицата. Институциите застават зад идеята, че пешеходците могат да съблюдават за своята безопасност като подбират цветовете на дрехите си и дрехите на децата си, които са най-уязвимите участници в движението на пътя. Benetton в качеството си на един от най-големите ритейлъри на пазара, чието ДНК е заложено в цветовете подкрепя инциативата и дава своя принос да се откроят ползите от носенето на цветни дрехи през есенно-зимния период на годината. 

Статистиката сочи, че от 01.01.2016 г. до 30.09.2016 г. в страната са регистрирани 5639 (при 5468 за същия период на 2015 г.) тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 525 (за 2015 г.- 541) и са ранени 7132 граждани, от които 5197 леко и 1935 тежко ранени (за 2015 г. – 6798).

Само през месец септември 2016 г. при ТПТП от вида „блъскане на пешеходец” са загинали 13 човека, като се наблюдава двойно увеличаване на техния брой в сравнение със същия за предходния месец август, когато загиналите са били 6. През месец септември 2016. Броят на загиналите при ПТП от този вид е най-висок в сравнение с останалите месеци от годината. Разпределението на загиналите при ПТП от вида „блъскане на пешеходец” по месеци е, както следва: 7 – през януари, 11 – през февруари, 11 – през март, 4 – през април, 10 – през май, 7 – през юни, 8 – шрез юли, 6 – през август и 13 – през септември. В резултат на ТПТП през първите 9 месеца на 2016 г. са загинали 29 (за същия период на 2015 г. броят е бил 24, с 5 повече) и са били ранени 922 деца (за същия период на 2015 г. броят е бил 844, със 78 по-малко.

Подкрепете кампанията като се облечете в цвят на 16 ноември! Мястото е НДК, където ще ви очакват песни, игри, състезания и много награди!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР