Идеалната хапка

Мануела Панайотова 12 November 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Случва се захласната в работа да пренебрегна един характерен сигнал, с който стомахът ми алармира, че е празен. Неглижирането на този зов води до проблеми, а решението ми срещу тях е да имам под ръка "хапки" - крекери, бисквити, солени или сладки мъфини. В краен случай прибягвам до ядки и сушени плодове. Това е един удобен начин хем да не прегладнея, хем да спестя време, без да правя компромис с качеството на храната. Хрумна ми, че "крайният случай" може да не е толкова краен, ако към ядките и сушените плодове прибавя... сирене. Така получих една много вкусна и ароматна смес, от която оформих топки и ги покрих с пъстър микс от трохи от крекери, ядки и треви. Може да се поднесат гарнирани с конфитюр - като ордьовър, като акцент в салата, върху канапе от плод или просто да си ги намажете на хляб.

Избрах ядките да бъдат орехи (запечени в масло са несравними), а сушените плодове - фурми и боровинки.

Използвах 80 г орехи, които запекох с 1 с. лъжица масло и щипка сол на 180 С за около 10-12 минути. Изчаках да изстинат и ги нарязах на едро.

За топките използвах 60 г масло, 90 г синьо сирене, 100 г меко козе сирене, 90 г крема сирене, 80 г нарязани фурми, 40 г сушени боровинки, 1 ч. лъжичка лют пипер, половин връзка див лук или 2 с. лъжици обикновен, 40 г от запечените орехи, 1 връзка магданоз.

Как ги направих: Смесих сирената и маслото. Добавих 40 г от запечените орехи, нарязаните фурми, боровинки, пипер, половин връзка магданоз и лук. Омесих до пълно комбиниране на съставките и сложих в хладилник за около един час. През това време подготвих смес за покриване: останалите орехи, магданоз, лук и 10 натрошени крекери. От охладената смес оформих топки и ги овалях в шарения микс.

* За снимките е използвана дъска от мрамор и дърво на Duka

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР