Ферментирай това

За силата на полезните бактерии, за ретро традицията, или как да се храним по-здравословно днес

Диана Шингарова 24 November 2016

Бъдете смели и експериментирайте с комбинациите и цветовете. Заложете на връзка репички, 2-3 глави чесън и 2 малки тиквички – зелена и жълта на цвят.

Снимка: Диана Шингарова

Традицията в полза на здравето

Един от начините да поддържаме балансирана чревна флора е редовно да приемаме качествени пробиотици. Най-лесният и евтин начин да си ги набавим е чрез храна, която бързо и лесно се приготвя в домашни условия, както са го правили нашите баби. Тайната на здравето, особено през този сезон, се крие в редовния прием на малки количества ферментирали продукти. Как се прави: зеленчуците се потапят в солен разтвор, благодарение на който естествените захари в растенията ферментират и създават своя собствена консервираща среда, богата на пробиотични бактерии. Те са изключително полезни за здравето и се образуват при естествената ферментация на зеленчуци, мляко, квас…

 

Джинджифилова буба

Джинджифилова буба, с помощта на която можем лесно да приготвим естествено ферментирали здравословни домашни плодови напитки. Приготвя се лесно само от джинджифил, захар, вода и седмица търпение.

 

 

 

 

Пъстра туршия

Богатата пъстра туршия е истинско богатство на вкусове и цвят. Необходими продукти: карфиол, моркови, чесън, целина, камби, зелен домат, репички, тиквички, краставички, бамя... Списъкът с любими и вкусни зеленчуци, подходящи за приготвяне на този красив буркан със зимнина е дълъг. Направете вашия избор и комбинирайте любимите си зеленчуци, не забравяйте да добавите и подправки като дафинов лист, черен пипер, синап, бахар. Джинджифил, хрян и чесън също са възможни добавки. Ако изберете трилитров буркан, добавете още оцет до оребрението на буркана, 4 с.л. сол, 4 с.л. мед, 12 с.л. захар, 4 аспирина и вода. Затворете буркана плътно и разклащайте всеки ден, за да се мариноват продуктите добре. Поднесете туршията, овкусена със зехтин и поръсена с черен пипер.

Модерна класика

Бъдете смели и експериментирайте с комбинациите и цветовете. Заложете на връзка репички, 2-3 глави чесън и 2 малки тиквички – зелена и жълта на цвят. Обелете скилидките чесън, отрежете листата на репичките, като запазите малка част от дръжките, по-ефектно е, и нарежете тиквичките на шайби с дебелина половин сантиметър. Добавете само 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 к.ч. ябълков оцет, 3 аспирина за консервиране, долейте вода. След 3 дни може да опитате.

 

 

Kвас от червено цвекло

Необходими продукти: 3 средни или 2 големи глави цвекло, обелени и нарязани на кубчета, 4 ч.л. сол, филтрирана вода. Начин на приготвяне: Поставете цвеклото и солта в буркан от 2 литра. Добавете филтрирана вода до горе. Разбъркайте добре и покрийте плътно. Съхранявайте при стайна температура 2 дни, след това прехвърлете в хладилник. Използвайте кваса като добавка в супи, сосове и за овкусяване на салати. Изобщо навсякъде, където използвате оцет.

 

 

Кисели краставички без варене

Кой не обича кисели краставички? Може да ги похапвате чисти или като добавка на супи, салати и сандвичи. Необходими продукти за един буркан: около 1/2 кг корнишони, четвърт глава лук, пресен копър и няколко цвята стар, 4-5 скилидки чесън, 5 зрънца черен пипер, щипка синап, 1 с.л. хималайска сол, 1 с.л. захар, 4 с.л. домашен оцет, 1 таблетка счукан аспирин. Начин на приготвяне: Наредете всички съставки в буркан, овкусете и добавете подправките, долейте вода и изчакайте поне 3 дни преди да консумирате.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР