Лимони по марокански

Златният блясък на буркана ще озари кухнята и ще внесе екзотична нотка в ястията ви

Диана Шингарова 10 януари 2017

Снимка: Диана Шингарова

Едва ли има народ по света, който да няма в кулинарната си култура консервирани и ферментирали храни. Една от емблематичните за мароканската кухня добавки към храната са именно консервираните с подправки и лимонов сок лимони. Златният блясък на буркана с лимони ще озари кухнята и ще внесе екзотична нотка в ястията ви.

Подготовката на лимоните ще ви отнеме не повече от 20 минути. Пригответе си бурканите, като ги измиете добре, изплакнете и подсушите. Сложете ги във фурната за 15 минути на 140 градуса. Използвайте буркани от половин или 1 литър. За половинлитровия буркан ще ви трябват 8 лимона. Измийте ги и ги подсушете. Три от лимоните нарежете на полумесеци, добавете половин чаша хималайска сол, подправки като дафинов лист, 1 ч.л. семенца кориандър, 4-5 пръчици карамфил. Полейте с прясно изцеден сок от останалите 5 лимона. Много важно е лимоновият сок напълно да покрива резените лимон. Затворете плътно и оставете на сухо и хладно място за 3 седмици.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

1 КОМЕНТАР
1
Милена
10 януари 2017, 16:58

Как се използва полученото в буркана съдържание? След 3-те седмици на сухо и хладно място, къде се съхранява бурканът?

ТВОЯТ КОМЕНТАР