Храната търси развлечение

В сезона на есенното изобилие, когато се изострят сетивата ни за вкусните дарове на природата, да проследим тенденциите в европейската култура на гастрошопинг и забавление

Елка Влаховска 24 October 2016

Markthal, Ротердам

Изобилие от продукти на локални ферми влизат в централните „хали“ (те днес са истински молове), а в добавка на шопинга се организират кулинарни майсторски класове, водени от гостуващи шеф-готвачи. Кои са местата, които гурманите посещават, за да опитат нови вкусове, да си купят добра храна и да „откраднат“ нови рецепти?

Markthal, Ротердам

Под огромния футуристичен купол на открития през октомври 2014 г. ултрамодерен градски пазар в Ротердам се събира обществото на ценителите на добрата храна. Тук човек може не само да намери видове фермерски йогурт и чудесните холандски сирена, сред които много на брой вкусове гауда или екзотичното морбие (с тънка лента пепел от дървени въглища по средата, която придава специфичен опушен вкус), но и да се запознае с уменията на топ готвачите на Холандия. Те имат свои щандове тук и редовно провеждат майсторски класове, за да споделят тайните си.

TimeOut Market, Лисабон

След мащабна реконструкция на старинната постройка от XIX век, продължила почти четири години, TimeOut Market посреща първите посетители през 2014 г. Днес, освен че предлага най-пресните току-що уловени дарове на океана, приютява и екипи на 35-те най-добри ресторанта на Лисабон. На едно място човек може да опита всичко стойностно от кулинарията на португалската столица. Не липсва традиционното севиче от риба нощен улов, както и прословутите сладкиши Пастейш де Белем.

Mercado de San Miguel, Мадрид

Най-красивият покрит пазар в испанската столица отваря врати в началото на Първата световна война. След реконструкцията неотдавна впечатляващата му архитектура и дизайн са запазени. Освен щандовете с фермерски плодове и зеленчуци, с прясна риба и морски дарове и с прочутия испански хамон, в зданието днес се събират най-добрите майстори на тапас в Мадрид. Сред новите вкусове са сардините върху канапе от мариновани зеленчуци и задушените във вино скариди, поднесени върху ръжен хляб с квас.

Mercato di San Lorenzo, Флоренция

Сградата до базиликата „Сан Лоренцо“ е проектирана от създателя на легендарната галерия „Виторио Емануеле“ в Милано Джузепе Менгони. От откриването си през далечната 1874 г. до днес пазарът е любимо място на флорентинските жени и на шеф-готвачите на най-добрите ресторанти в града. Тук присъства всичко от щедрата земя на Тоскана – свежи плодове и зеленчуци, зехтин от най-добро качество, вина и месни деликатеси. Но най-интересна е откритата неотдавна кулинарна школа, в която всеки може да усвои тънкостите на тосканската кухня – от приготвянето на еталонен доматен сос до виртуозното приложение на пармезана.

Aлтернативно - Neue Heimat, Берлин

Фермерският пазар се организира на места, които се обявяват във фейсбук. Освен органични продукти и „био улична храна“, като хамбургер с киноа например, пазарът е известен и с това, че всичко минава под сетовете на супердиджеите на Берлин, с развлечения за децата и с представления на независими театрални трупи. Не е чудно – организатори са барманите Дани Фабер и Андреас Зьокник, които разбират от алтернативни партита.

Hi-tech щуротия

Доживяхме и това – храна от 3D принтер. С осем принтирани блюда бе открито в Холандия турнето на първия ресторант в света Food Ink., в който и всичко друго – столовете, масите, посудата, приборите – е направено на 3D принтер. Начело на кухнята е топ-готвачът от Испания Жоел Кастанье. До края на годината pop-up ресторантът ще се озове в Рим, Париж, Амстердам, Берлин, Барселона, Сеул, Дубай, Ню-Йорк, Лас Вегас и Токио.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР