Разходете сърцето си в планината

Да загубим градската си баналност в полза на едно весело и доволно същество

eva.bg 14 October 2016

Снимка: Радослав Донев

България е благословена с живописни планини, някои все още неопитомени от масовия туризъм. Човек има шанса да загуби там градската си баналност в полза на едно весело и доволно същество, което дреме у него и чака да бъде изведено на простор и красота.

Откритие: българският Гран каньон

Кобилини стени се намират в Искърския пролом и са величествена, но малко позната гледка. Преди милиони години тук е имало море, сега на мястото му се виждат оцветените в различни нюанси скални „блатове“, получени в резултат на утаяване и напомнящи Гранд каньон.
Кобилини стени са селектирани за планинската колекция на Радослав Донев, която може да разгледате в пътеводителя „51 приказни планински кътчета от България“ (ИК „Софтпрес“). Радо е луд по планините, не спира да ги снима и може да ви разказва прелюбопитни истории за изгубванията си из тях. Преживяването изгубване много ми харесва и понякога не искам да се намирам, казва той. Досега все пак винаги се е намирал за радост на жена си и сина си.

Радо препоръчва на хората, които обичат планинските преходи, също връх Тодорини кукли, Бегличка могила – на 10-15 мин. над Кобилини стени, Ржана планина, която е дял от Западна Стара планина, връх Козница.

От колекцията „101 отбивки“

Тандемът Иван Михалев и Елина Цанкова издадоха продължение на абсолютния си книжарски хит „101 отбивки“ (ИК „Сиела“). Новите им 101 предложения за пътешествия до малко познати места в България включват и много планински кътчета като Дяволската екопътека в Родопите и екопътеката Бели Искър в Рила. Двамата казват, че откакто са започнали да откриват непознати маршрути в България, са спрели да пътуват в чужбина.

Пещера Венеца

Тя е отворена за посещение едва от миналата година и е уникална с цветните си сталактити и сталагмити. В района на Белоградчишките скали е.

Каньонът на водопадите

Така се нарича екопътеката в покрайнините на Смолян, която минава през резервата Сосковчето и течението на Герзовска река с нейните над 40 водопада. Върви се през гората и се минава по дървени мостчета. Екопътеката започва от смолянския квартал Средок.

Екопътека „Искър – Панега“

Върви по поречието на река Панега, която образува красив пролом в района на Луковит, преди да се влее в Искър. Според Иван и Елина рядко са местата като това, в които красотата на природата може да се усети в целия й блясък. Реката криволичи на дъното на величествения каньон, наоколо е едемска зеленина, ароматът на билки може да се реже с нож. Въздухът е оцветен в синьо, зелено и жълто от хиляди водни кончета.

Съветите на Радослав Донев:

Най-важната екипировка – собствената ви глава, не тръгвайте на планина без нея
Предвидливост – разучете мястото предварително, по карта, пътеводители и т.н.
Лайфстайл – високи обувки за високите планини

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР