Повдигни се на палци

Диляна Никифорова е прима балерина на Софийската опера и балет. От 2011 г. тя организира лятна балетна академия за деца в село Марян, откъдето е родът й и където е душата й

Адриана Попова 01 November 2016

Снимка: Илия Иванов

Дядо й Никола Никифоров е учителствал 37 години в родното си село, той дал идеята за построяване на читалището, тази малка селска Ла Скала с балкон, в която сега се провеждат балетните уроци. Както много от хубавите хрумвания, и това за балетната академия се ражда на маса, около която са насядали Диляна и приятелите й, които тя води всяко лято в Марян. Начинанието обраства със симпатизанти, сред тях е и бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю, който заедно със съпругата си за трети път идва в Марян, като се е включвал и лично в организацията. Тази година идва подкрепа и от фондация „Америка за България“ – осигуряват възможност за нови костюми, както и преподавателка от САЩ – Данита Емма. Всеки помага с каквото може – Капка Роглева от детския балетен театър „Капка“ подготвя костюмите за децата, намесени са кметът на селото и общинарите в Елена, семейството на Илия Иванов, който има винарна в Марян... През годините в академията лично са участвали като преподаватели или са танцували в спектаклите плеяда звезди на българския балет – академик Красимира Колдамова, примите Марта Петкова, Дарина Бедева, премиер-солистите Росен Канев и Никола Хаджитанев, Трифон Митев, Анастасия Неделчева.

Децата, между 30 и 40 на брой, от 4-5- до 18-годишни, от напълно начинаещи до напреднали, идват от цял свят – едни учат в Джофри Балет в Ню Йорк, други – в Берлинското балетно училище или в Италия. Най-много са българчетата от балетни школи в различни градове. Тази година академията се разрасна към съседното село Руховци, където с ентусиазма на кметския наместник Стоян Вараджаков е стегната зала за репетиции. Накрая по традиция се дават два концерта – в Марян и в Елена, входът е свободен, публиката разнородна, но силно ентусиазирана. Марянското читалище се препълва, хора висят драматично отвсякъде. Предишните години са представяни вариант на балета „Жизел“, откъси от „Дон Кихот“, „Кармен“, „Зорба Гърка“, тази година – „Спящата красавица“.

И така вече шеста година и деца, и възрастни в Марян, малко балканско село на 8 км от Елена, се повдигат на пръсти и правят нещо прекрасно, нещо, което не го е имало, сбъдват мечта, тръгнала почти на шега от една маса в къщата на Диляна, от душата й.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР