Супермомичетата на 90-те

Десет иконични супермодела, преобърнали в нова посока колелото на модната история

eva.bg 07 October 2016

2015 / проектът The Reunion

Снимка: Питър Линдберг

Припомняме си 10 иконични супермодела, преобърнали в нова посока колелото на модната история. Над 25 години лицата им украсяват лъскавите корици и рекламни кампании, а нескритите бръчици по тях отразяват блестящите им неуморни крачки по високия подиум на индустрията.

Вече няколко сезона поред дизайнерите черпят с пълни шепи вдъхновение от златната ера на 90-те: от култа към сексапилните спортни тела и безкомпромисната женственост до дързостта и глада към живота на пробудилите се от твърде дълъг сън жени амазонки. И докато социалните мрежи трептят от подвизите на Джиджи Хадид и Кендъл Дженър, техните първообрази се завръщат в кампании на брандове като Balmain, Marc Jacobs и Prada, разказват ни за живота си от кориците на Vogue и Vanity Fair, пълнят галериите чрез ретроспективните изложби на фотографите, чиито музи са били две десетилетилетия. Ясно е, че нямат никакво намерение да напускат модния Олимп, грациозно махайки за сбогом.

Точно преди една година италианското издание на Vogue посвети своя брой на специалния фото- и видеопроект The Reunion на култовия фотограф Питър Линдберг. Той събра част от супермоделите на 90-те, възстановявайки собствения си кадър за една от най-известните корици на Vogue от 1990 г. Съвсем натурални пред обектива му позират Синди Крауфорд, Ева Херцигова, Надя Ауерман, Татяна Патиц, Хелена Кристенсен и Карен Алекзандър. „Всяка една от тях днес изглежда по-красива и по-интересна, отколкото преди 25 години – коментира Линдберг. – Истината е, че всяка жена, която вярва в себе си, е красива. Това, което искам да кажа, е: не вярвайте на хората, които ви убеждават, че бръчиците по лицата ви са грозни и трябва да ги заличавате, за да бъдете красиви. Вярвам точно в обратното. Вие можете да бъдете красиви единствено такива, каквито сте.“

2015 / проектът The Reunion
СИНДИ КРАУФОРД (50) бе сред главните виновници за възраждането на култа към спортното сексапилно тяло (и възползвайки се от тази слава, дори създаде тренировъчна програма, която жените от цял свят превъртат на домашното си видео и до днес). Бе една от звездите на Pepsi, за кратко съпруга на Ричърд Гиър, пробва чара си в холивудски екшън и бе водеща на шоуто на MTV House of Style. Днес тя ръководи собствен бизнес, част от който е линията за антиейдж козметика Meaningful Beauty. Но вероятно най-голямото й постижение е дъщеря й Кая Гербер, която успешно върви по модния път на своята супермайка.

 

2015 / проектът The Reunion
НАДЯ АУЕРМАН (45) бе обявена за „моделът с най-дългите крака на планетата“, а марки като Thiery Mugler и Gianny Versace се надпреварваха за правото тя да дефилира ексклузивно с колекциите им. Днес Надя рядко приема модни ангажименти, но все още изглежда невероятно, щом стъпи на червения килим под светлината на прожекторите.

 

 

 

 

2015 / Vogue France
КЕЙТ МОС (42) днес е не просто всепризната модна икона, но и продължава да работи така успешно в индустрията, сякаш за нея ерата на 90-те никога не е приключвала. Дори кокаиновият скандал, в който бе замесена през 2005 година, не попречи на славата й, а точно обратното – увеличи двойно ангажиментите й. Кейт просто е абсолютната рокзвезда на модния бизнес!

 

 

 

2016 / кампания на Yamamay
НАОМИ КЕМБЪЛ (46) все още носи короната на най-известния чернокож модел в света. Тя е и първият модел  с различен цвят на кожата, украсил кориците на French Vogue, Time Magazine и редица други списания. Виждали сме гъвкавото й тяло в клипове на Майкъл Джексън, Мадона и Джордж Майкъл, а списъкът й с разбити мъжки сърца включва Майк Тайсън, Робърт де Ниро, Ерик Клептън (последен в списъка бе руският милиардер Владислав Доронин). През 2010 година дуетът Dolce&Gabbana отпразнува 25-ия юбилей от кариерата й с грандиозно парти и лимитирана серия тишърти (приходите от които отидоха за благотворителната фондация на Наоми Fashion For Relief). А тази година „черният лебед“ отново блести в кампаниите на Balmain, Burberry и собствената й линия бельо за бранда Yamamay.

следваща страница »
2 КОМЕНТАРА
2
Ирена
07 November 2016, 20:39

Още един супер модел не е включен и това е Стефани Сеймур

1
Ели
14 October 2016, 11:56

Какво да правя като две от любимките ми не са включени - има още два източни модела. Не са 10, а 12 момичета. Още пазя златното Паралели с тях /12 жени/ на корицата /облечени в златни дрехи/. 12-са и две са с екзотичен произход. Тези две са Моника Белучи и Ясмин Гаури !!! Не знам защо са пропуснати обаче и двете вече на около 50 и още са модели.

ТВОЯТ КОМЕНТАР