Живей в ритъм

29 September 2016

По повод Деня на сърцето на 29 септември стартира информационна кампания „Живей в ритъм - намали риска от инсулт!”. Кампанията се организира от Дружеството на кардиолозите в България и се провежда с подкрепата на фармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм. Инициативата, която има за цел да повиши осведомеността на обществото относно предсърдното мъждене – най-често срещаната аритмия в световен мащаб, предоставя информация за симптомите, рисковите фактори и средствата за профилактика на заболяването. 

Официалното откриване на кампанията беше отбелязано с флашмоб, по време на който под звуците на бийт бокс изпълнител, група от младежи образуваха чрез музика и танц символична фигура на туптящо сърце и демонстрираха нагледно как тупти здраво сърце и как тупти сърце, което има аритмия. Целта на събитието е да предупреди за опасността от предсърдното мъждене като най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм и една от основните причини за исхемичен инсулт, и да привлече вниманието на обществеността в България. 

В края на инициативата, проф. д-р Арман Постаджиян, бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите, направи кратко обръщение към присъстващите, като обясни колко сериозен проблем е предсърдното мъждене и колко е важно да се грижим за здравето си и да се преглеждаме профилактично. Бяха раздадени също така образователни материали с информация относно предсърдното мъждене, симптомите и необходимостта от първична профилактика на инсулт.

Кампанията продължава в диагностично-консултативните центрове в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора, чрез разпространение на информация до пациентите, както и посредством други комуникационни канали. В медицинските центрове информацията ще бъде предоставяна от студенти по медицина, членове на Асоциацията на студентите-медици в България.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР