Приложна магия

Рецептата е стара, но подобно на добрия фокус, е изпълнена с чаровно тайнство

Мануела Панайотова 24 September 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Това лято беше душно и нестинарско - слънцето се забавляваше докато мята горящи лъчи по всичко живо и всяка кулинарна идея, свързана с пускане на фурната, предварително ми нанасяше топлинен удар

Сега, когато зноят отмина, се сетих за нещо, което исках да направя - магическа торта. Рецептата е стара, но подобно на добрия фокус, е изпълнена с чаровно тайнство. Съставките са семпли и при смесването им нищо не подсказва, че след изпичане се получава кейк с три различни текстури - плътна, кремообразна и хлебна. А вкусът е... първокласен!

Използвах 113 г масло, 600 мл мляко, 50 г какао на прах, 120 г брашно, 4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци, 3 капки бял оцет, 220 г захар, 4 с. лъжици разтворимо кафе, 1 ч. лъжичка екстракт от ванилия.

Как го направих: Подготвих форма 20 х 20, застлана с хартия за печене. Разтопих маслото и затоплих млякото с подготвеното кафе. Оставих ги да се охладят. Пресях и смесих брашно и какао. Разбих белтъците с 3 капки бял оцет (използва се за стабилизиране) до меки върхове. Разбих жълтъците и захарта, добавих охладеното масло и екстракт от ванилия. Смесих с брашното с какао, включих и млякото като разбърквах до течна, еднородна маса. Добавих белтъците на 3- 4 порции със загребващи към дъното движения, за да запазя обема. Изсипах във формата и пекох на 160 С за около 50-60 минути. Сигурен ориентир е центърът на сладкиша, който е по-мек в сравнение със стените.

Изчаквам да изстине напълно преди да разрежа (най-добре да престои в хладилник за около 2 часа) и поръсвам с пудра захар.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР