Последните жени мъже в Европа

Част от изложбата на българската фотографка Пепа Христова под надслов „Клетвени девици“ гостува в Националната художествена галерия до 25 септември

Ваня Шекерова 01 September 2016

Чамиле

Снимка: Пепа Христова

Чамиле умира на 86 години през 2011 като дядо Чамиле. След нея остава портретът й, направен през 2010 от българската фотографка Пепа Христова и уникалната й история: когато майка й е бременна с нея, в семейството вече са родени осем момичета. Бащата казва, че ако и деветото е момиче, ще го убие. И когато се ражда Чамиле, сестрите й я скриват. След смъртта на баща й девет години по-късно тя е представена пред общността като момче. Така и завършва живота си, а обективът на Пепа Христова документира омекналите черти на една възрастна жена, облечена в мъжки дрехи.

Хакие, на 59 години
Част от изложбата на българската фотографка Пепа Христова под надслов „Клетвени девици“ гостува в Националната художествена галерия до 25 септември. Някои от кадрите от проекта, който списание ЕVA публикува в брой 210 от месец май т.г. с подкрепата на Vivacom, са експонирани в три малки зали на галерията и дават само бегла представа за феномена бурнеша в Северна Албания.

Пепа Христова документира в серия от портрети средновековна традиция, според която, ако няма мъжки наследник, момиче от семейството поема ролята на негов глава, давайки обет за безбрачие. Фотографката работи в Прокълнатите планини през 2008 и 2010 година, пътувайки от махала на махала, от село до друго, срещайки се по няколко пъти със своите герои. Слуша техните драматични лични истории, техните мотиви да изберат да живеят живота си като мъже, вместо да бъдат такива, каквито са – жени. Записва и снима. В резултат имаме една галерия от проникновени портрети, спечелили наградата за субективна фотография и станали повод световни медии да започнат да търсят контакт с Пепа Христова. Проектът й „Клетвени девици“ е издаден в албум в Германия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР