Лимонови шотове

Всяка хапка носи различно настроение

Мануела Панайотова 03 September 2016

Снимка: Мануела Панайотова

В този десерт компания си правят лимонов крем, бисквити и меренг - свежа и жизнена комбинация, която събужда, ободрява и рестартира сетивата. Всяка хапка носи различно настроение - първо сте в нежното, сладко и въздушно безвремие на меренга, после идва изненадата от онзи фин и деликатен начин, по който лимонът гъделичка небцето и накрая се приземявате с утешаващия вкус на маслени трохи.

За меренга използвах 2 белтъка и 100 г захар. За лимоновия крем 250 мл лимонов сок, 2 яйца, 2 жълтъка, 100 г захар, кора от два лимона, щипка сол, 50 г масло. За основата - маслени бисквити.

Как ги направих: Започнах с лимоновия крем - може да се приготви предварително (издържа до две седмици в плътно затворен съд, съхраняван в хладилник) и да се използва в момента на сглобяване. Поставих лимоновия сок на среден огън докато се редуцира наполовина. Оставих го да изстине. В керамична купа смесих яйца, жълтъци, кора от лимон, захар, лимонов сок, сол и поставих на водна баня, като разбърквах постоянно докато кремът се сгъсти и започна да се отделя от стените на съда. Прецедих през цедка и добавих маслото.

Меренга направих като комбинирах белтъците и захарта, поставих отново на водна баня и разбивах с миксер докато захарта се разтопи и сместа леко се сгъсти. Прехвърлих в чиста купа и продължих да разбивам - след десетина минути белтъците удвояват обема си и образуват устойчиви върхове.

Сглобяване: Смлях бисквитите на трохи и сложих по 2 чаени лъжички на всяка чаша. Добавих лимонов крем, меренг и по една коктейлна череша.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР