„Моцартови празници” за аристократи на духа

От 16 до 20 август в Правец

10 August 2016

Традиционните Моцартови празници в Правец тази година са вдъхновени от 260-та годишнина от рождението на Моцарт, 400 години от смъртта на Шекспир и Сервантес и 200 години от първото представяне на „Севилският бръснар” от Росини. В пет дни и вечери пред хотел „Риу Правец Ризорт“ на фона на езерото, в зала „Правец” на хотела, в читалище „Заря 1895”, на площада пред Община Правец и на открития басейн в хотелския комплекс ще има оперни спектакли, симфонични, танцови и джаз концерти. Ще вземат участие големи имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти, камерни класически и джаз формации, оркестрите на БНР, Русенската и Старозагорската опера, балета на Русенската опера и хора на Старозагорската.

Какво можете и си заслужава да гледате:

На 16 август - симфоничният концерт за три пиана (Диан Чобанов, Георги Черкин и Виктория Василенко) и оркестър (на БНР) с творби на Моцарт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт.

На 17 август – изпълнението на „Кварто квартет” край басейна на хотела заедно със съчетанието на отбора по синхронно плуване на "Левски Спартак 2000". На сцената пред хотела ще последва операта „Севилският бръснар” от Росини, представление на Русенската опера.

В третия ден ще има сутрешно матине с джаз образователна програма за деца и възрастни. Вечерта ще завърши на сцената на Езерото с  изпълнение на Военния Биг бенд – Стара Загора.

В четвъртия - в залата на читалище „Заря 1895” предстои програма за децата, последвана от „Вино, поезия, дегустация и голяма доза любов” в зала  „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт и концерт с избрани хорове, арии, дуети, ансамбли – наздравици от опери и оперети, изпълнени от  хора и оркестъра на Държавна опера-Русе, диригент Хосе Луиз Гомес (Испания).

За финал на фестивала е запазена постановката „Лучия ди Ламермур” от  Доницети на Старозагорската опера на площада пред Община Правец на 20 август от 20.30 ч. с участието на съзвездие от млади оперни изпълнители, хора и оркестъра на Старозагорската опера. Ще дирижира аржентинският диригент Марио де Росе.

Годишнините на Уилям Шекспир и Мигел Сервантес ще бъдат отбелязани с две специални програми на 17 и на 20 август с откъси от драмите и сонетите на Шекспир, четени от актьори, фрагменти от операта „Дон Кихот”, от мюзикъла „Човекът от Ламанча” и испански танци от балета „Дон Кихот”.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР