Лимонов крамбъл

Един от най-бързите десерти, които не се нуждаят от нищо специално като съставки или сладкарска техника

Мануела Панайотова 30 July 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Крамбъл (от crumb - троха) е ястие от британски произход, което може да бъде сладко или солено, в зависимост от продуктите. Сладкият вариант е по-популярен и обикновено съдържа задушени плодове, гарнирани с ронлива смес от масло, брашно и захар.

Сладкишът е придобил известност по време на Втората световна война в Англия, където, поради недостиг на продукти, домакините са принудени да се откажат от така тачения пай и да го заменят с една икономична алтернатива, изискваща значително по-малко съставки.

Крамбълът е един от най-бързите десерти, които не се нуждаят от нищо специално като съставки или сладкарска техника. Той няма шеметна изисканост на френски десерт, но само хапка от него е достатъчна, за да се потопите в магията и блаженството на ароматната, сочна и в същото време хрупкава домашно приготвена сладост.

Избрах един малко различен, но елегантен и свеж вариант на този сладкиш, който ухае на лимон, кокос и мента.

За основата използвах 100 г масло, 130 г брашно, 40 г пудра захар, щипка сол.

За пълнежа използвах 4 яйца, 150 г пудра захар, 150 мл лимонов сок, кора от един лимон, 25 г царевично нишесте.

За ронливата смес използвах 40 г кокосови стърготини, 40 г брашно, 40 г кафява захар, 45 г масло.

Как го направих: Първо подготвих ронливата смес, като обединих съставките и претрих между дланите си, докато стана зърнеста. Покрих с фолио и прибрах в хладилник.

Основата направих, като сложих продуктите в миксер и размесих до еднородна гладка смес. Разточих я и поставих в облицована с хартия квадратна форма 20 на 20. Изпекох до златисто в предварително загрята до 180 С фурна. Извадих и оставих да се охлади. През това време направих пълнежа - с миксер разбих яйцата със захар и нишесте, добавих кората и лимонов сок. Излях върху охладената основа и върнах във фурната, на 180 С за около 10 минути. Извадих и поръсих с ронливата смес. Върнах, поставих в горната част на пещта и пекох още 10-15 минути. Оставих да изстине, поръсих с пудра захар и поднесох с листа от мента.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР