Ягоди по Моцарт

Класическа музика, структурирана вода и хомеопатични препарати правят 100 декара ягодови насаждения част от хармонията на Вселената

Ваня Шекерова 11 August 2016

Снимка: Студио МЕМ

Мога да започна така: представям ви Иво и Адриана, които пускат денонощно класическа музика на своите ягодови насаждения. А мога и така: това са ягоди, на които Иво пее с най-ниския регистър на гласа си, защото обичат това, както и автентични патриотични песни. Или: тези ягоди са енергийно заредени, отгледани по холистична технология от когиталността

Истината е, че това са едни много червени, сладки и ароматни плодове, които няма да ви впечатлят с размерите си. Опитах ги в сезона, когато пазарът беше залят с ягоди от Кричим, Долна баня, Петрич и откъде ли още не, но тези от района на село Средогрив до Белоградчишките скали не можех да сравня с нищо опитано преди това. И се смятам за щастливка, че хапнах от тях, тъй като почти цялото количество набрани там плодове са за износ.

Всичко започнало преди около 5 години, когато Иво Джеджеров се свързал със свой приятел в Австрия и той му подсказал, че там жадуват за чисти плодове и зеленчуци. Дори осигуряват предварително финансиране за отглеждането им. Иво, който не е нито агроном, нито земеделец, а е работил няколко години в Лондон на висока управленска позиция в икономическия сектор, погледнал много сериозно на възможността за такъв бизнес. С помощта на проектотъста си, бивш зам. кмет на Видин, се ориентирал към района на Белоградчишките скали и организирал в съдружие по европроект 100 дка ягодови насаждения от три сорта. Намерил парите за първоначалната инвестиция и осигурил пазара за готовата продукция. Започнал да се интересува от биодинамично земеделие, четейки Рудолф Щайнер. Така стигнал до когиталността и... прогледнал. Тук трябва малко да спрем, за да хапнем една-две ягоди и да дадем малко повече информация за понятието, което ще използваме и по-нататък.

Когиталност (от когито – мисля, лат.) е общото енергийно-информационно поле, в което всяка точка от вселената е в мигновена връзка с всяка друга. Всички ние – живите същества – сме холограми, вибрации или енергийни полета, които непрекъснато си взаимодействат. Спирам дотук, който иска да научи нещо повече – да отиде на kogitalnost.com.

Денонощно класическа музика

Технологията за структуриране на водата може да се използва дори за лечение с помощта на плодовете
Връщам се към ягодите на Иво и Адриана. В техния – на ягодите – живот музиката има фундаментално значение. Чрез музиката собствениците или стопаните на растенията се свързват с тях. При това по-силно, отколкото чрез окопаването, плевенето, поливането и разсаждането. Технологично това става, като на ягодите в конкретния случай се пуска запис на поне една песен, изпята от собственика или от хората, чийто живот се очаква да бъде повлиян от благоприятното развитие на растенията. Тази песен трябва да бъде изпълнена гърлено, с най-ниския възможен глас. Питам Иво какво пее на своите ягоди, предварително информирана, че се повлияват много добре от автентични патриотични песни. Той отвръща, че засега им е пял само „Многая лета“. Аха, мисля си, то и посланието на тази музика е удачно уцелено. И си мисля какво ли ще е, ако им изпеем „Вятър ечи, Балкан стене“ например. Дали няма да се разбунтуват? Или да дадат революционно различни, примерно по-едри и по-червени плодове?

Без майтап обаче – на полето с ягодите край Белоградчишките скали са монтирани два високоговорителя, захранвани от фотоволтаици. По тях денонощно над лехите се лее класическа музика, предимно творби на Моцарт, Вивалди и Чайковски. Плюс медитативна, хармонична и спокойна музика, като например песнопения на тибетски монаси. Защо ли? Отговора ще си потърсите пак в сайта на Академия Когиталност. Аз ще продължа – успоредно с това в песните има допълнително вградени специфични звуци, като например тези, които се чуват в космоса от нашата планета Земя. През зимата по едно време имали проблеми със захранването на озвучаването, веднъж и мълния изгорила трансформаторите. Обаче през лятото концертът е денонощен.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР