Eротичните цветя на Джорджия О’Кийф

eva.bg 15 August 2016

До 30 октомври ще продължи мащабната изложба на Джорджия О’Кийф в лондонската галерия Tate Modern. Сред близо 100-те платна е и „Бяло цвете №1“ от 1932 г. През 2014 г. картината беше откупена на търг в Сотбис в Ню Йорк за 44,4 милиона долара и постави рекорд за най-скъпо продадена картина, създадена от жена.

Джорджия О’Кийф започва да рисува своите огромни цветя в средата на 20-те години и макар да твърди, че ненавижда цветята и ги рисува само защото са „по-евтини от моделите и не се движат“, те й донасят слава. Мнозина ги асоциират с вагина, а американските феминистки ги превръщат в своеобразен манифест, въпреки че самата Джорджия винаги е смятала това за „глупост“.

Преди да стане известна като художничка О’Кийф се прочува като фотомодел благодарение на влиятелния нюйоркски фотограф Алфред Стиглиц, който я налага като творец. Влюбеният Стиглиц я снима в серия еротични и изпълнени със сексуален екстаз фотографии, в които по мнението на критиците „буквално повтаря визуално вълнуващото пътуване на мъжката ръка по тялото на възлюбената“. Снимките са показани в Ню Йорк през 1921 г. През 2012 г. излезе книга с част от еротичните писма между О’Кийф и Стиглиц, а наскоро беше заснет и филм за връзката им с Джеръми Айрънс и Джоан Алън.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР