Лятото на звездите

EVA отключи „тайната“ съкровищница със спомени, за да се вдъхнови за летения сезон

Елка Влаховска 17 July 2016

Галя Щърбева и Лора Крумова

През годините много от нашите артистични звезди, хора на бизнеса и на телевизионния ефир отвориха летните си домове, за да покажат ваканционния си стил на живот. С благодарност и усмивка се връщаме към тези моменти.

Галя Щърбева и Лора Крумова, водещи на предаването „Комбина“ по Нова телевизия
август 2012 г.

С деца и кучета на море – в каравани на къмпинг „Градина“. Денят започва след 12 ч. на обяд с изстудена диня и чаша розе. Вечерта под навеса свири тиха чилаут музика, правят се планове за утрешния ден – сърф, ако има подходящ вятър, плуване, игра на скрабъл. „Щастието е по-скоро момент на осъзнаване, на просветление, че не ти е нужно кой знае какво, за да се чувстваш добре. И да кажеш благодаря – казва Галя Щърбева. – Религията тук е да не се напъваш.“

Коцето Калки, певец
юли 2013 г.

Дървен надпис „Дядовата къща“ стърчи върху тента, под която са подредени уютно маса и две пейки. Наследството на Калки от дядо му край София е място за купони. Калки често събира приятели с китари и им готви месо на скара или боб в гърне с тайнствените подправки „Гали стомахче“ и „Кихни сладко“. Освен това приготвя домашно сладко от дюли и круши, чиято рецепта е тайна. В къщата има шкаф от Индия, който му служи за олтар, и библиотека с духовна литература, пълна с книги, свързани с йога, с християнството, с източните култури, с индианците, с природната медицина – с всички неща, които го вълнуват. „Приготви се да чуеш тишината“ – казва Калки. Отнякъде пронизително се включва флекс.

Анета Сотирова, актриса
август 2008 г.

„Възраст за човека няма. Да, тялото дава знаците, но докато дишаме, трябва да се забавляваме“ – казва Анета Сотирова дни след като е отпразнувала бурно 60-годишния си юбилей в морската къща на семейството в Лозенец. Усмихва се леко насила, защото още я болят двете пукнати ребра след купона. От танци!!! В градината, проектирана от ландшафтен архитект, актрисата отглежда не само декоративни растения и плодни дръвчета, но и широколистния джоджен за лятното мохито и за любимия летен коктейл край басейна – джин, лед, лимон и тоник-лимон.

Ники Сотиров, актьор
юли, 2012 г.

Ники Сотиров заедно с жената до него Анна Каридова обитават през лятото „Страната „Прави каквото щеш“, както наричат къщата в Кладница. Актьорът печели на покер единия от двата етажа от приятеля си Кирил Захариев и ето ги тримата: играят покер в рая и си взимат вечер „нощната шапчица“. Така наричат известен брой глътки уиски преди лягане. „Тази къща е нашето спасение – казва Ники Сотиров, който живее в центъра на столицата. – Идвам тук, за да медитирам и да си мълча с Кирчо и Анна. Това ме балансира, защото аз, като всеки мим, говоря адски много в живота.“

Силва Зурлева, член на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп
юли, 2006 г.

Дни след като е организирала тържеството за абитуриентския бал на дъщеря си Силва Зурлева посреща екип на EVA в лятната си къща в Ковачевица. На повече от 100 години, изградена от камък и дърво, къщата пази местните традиции, макар че е със съвременни удобства. Интериорът е в хармония с автентичната постройка – Силва е събирала в продължение на години различните декоративни елементи – гърнета, делви, менчета, калайдисани тави, тъкани възглавници и кенарени чаршафи. Стените са украсени със старинни оръжия от колекцията на съпруга й, а тя се шегува, че местните хора я наричат „дива македонка“. И я канят да става кръстница на децата им.

д-р Георги Гайдурков, диетолог
юли, 2014 г.

Всеки отскубнат миг от натоварения си график д-р Гайдурков посвещава на райската си градина в Синеморец. Това е голямата му детска мечта – да отгледа субтропична градина, каквато в България няма. Киви, камфорово дърво, евкалипти, банани, кактуси, ягодово дърво и всякакви ярки цветове и ухания обгръщат щастливото лято на д-р Гайдурков, което той споделя с приятелката си Русалина Симеонова. Любимото място за плаж на двамата е там, където река Велека се влива в морето, а над главите се извисяват меките хълмове на Странджа.

Христо Гърбов, актьор, и Иглика Трифонова, режисьор
август 2012 г.

Едва открихме звездната двойка в лятното им гнездо в гънките на Стара планина. Там ходят само специално поканени и доведени гости, няма как човек да открие мястото сам. Тишината е неземна, освен ако реставрираната стара къща от камък и дърво не се тресе от купони. А те се случват често, защото приятелите са многобройни. До зори в Купонджийницата около дъбовата маса и с приготвени сочни мръвки на специално проектираната пещ стопаните вкусват докрай лятната си ваканция. Около каменната маса в двора пък се пият летни коктейли и се водят ожесточени турнири по бридж-белот.

Руселма Тодорова, собственик на магазини Selma-Iv и бутик Rosenthal
август 2006 г.

В двора на къщата в Бистрица Руселма Тодорова всяко лято създава сценография за пиесата „Щастливо лято“. На жената, която столичани ценят заради красиво аранжираните магазини, където човек може да отиде дори и само за да избяга от грозното в делника и да си възвърне радостта от живота, принадлежи фразата: „Аз съм роб на красотата“. На снимките през лятото на 2006 г. градината на Руселма е в „розовия период“, отрупана със саксии и кашпи с мушкато от специални сортове: shocking pink и shocking violet. Специално подреден кът в тюркоазено синьо и с декоративни морски мотиви предразполага дори и в планината човек да усети „соления дъх“ на вълните.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР