Лифтинг с мезоконци

Как д-р Лидия Ванеска от Хил клиник ме убеди да стегна и подмладя участъци от тялото си без скалпел

Ваня Шекерова 04 June 2016

 

Д-р Ванеска, важно е да знам първо какъв опит имате с мезоконци.

Работя с мезоконци отпреди три-четири години, когато започнаха да се използват по-широко в европейските топклиники. Обучена съм да поставям и корейски, и американски, и италиански, като за първите два вида съм сертифициран тренер за България.

д-р Лидия Ванеска
Кажете ми кои са зоните по тялото, където конците са най-подходящи за употреба?

Има конци на ниво хирургия за лифтинг на гърди и седалище, но там е много важно да се отчете подходящ ли е пациентът за неинвазивна процедура или има нужда от пластична хирургия. Зоните, за които практиката доказа, че се повлияват изключително успешно, са тези, които „носят“ на корекция  с конци – ръце, корем, шия и деколте, вътрешна част на бедрата и колене. Идеята на мезоконците е да се стегне и повдигне отпуснатият участък, да се постигне по-добър силует.

От какво са направени тези конци и какво става с тях след въвеждането им? Впрочем на каква дълбочина се въвеждат?

Поставят се с няколко нежни докосвания субдермално, на 3-4 мм под епидермиса. Гладките конци за стягане на тялото може да се имплантират и по-дълбоко в дермата. Конците са биоразградими и без странични ефекти. Едните са изработени от поликапролактон, вторите – от полимлечна киселина, третите – от полидиоксанон. Най-дълготрайните резултати са от полимлечната киселина, тя е и най-силно стимулираща производството на колаген. Ефектът продължава между две и три години. Полидиоксанон е абсолютно безопасна съставка, която има много добра поносимост и от лице, и от тяло, при него резултатите се запазват около година. Общото за всички видове биоконци е, че след поставянето им кожата се провокира да произвежда колаген, да не е мързелива. Така че като се разградят, на тяхно място остава нов колаген, отговорен за еластичността и младостта. Забелязва се и подобрение в микроциркулацията, на място с целулит намаляват мастните депа и кожата видимо се изглажда.

Какво е усещането по време на процедурата?

Поставям локална упойка и убождането, дори когато е от няколко иглички едновременно, почти не се усеща. Методът използва иглата само като водач, след това тя се изважда и тънките като косъм конци остават имплантирани. Те не се виждат и не се усещат при допир. След няколко седмици започват да се разграждат и да стягат. При конците с по-силен лифтинг ефект се ползва стоматологична упойка. Техниката за въвеждането им е по-сложна, така че се процедира в стерилна среда. След процедурата се слагат малки лепенки за 24 часа. Практически след терапията няма никакви следи по повърхността на кожата.

Има ли рискове при въвеждане или издърпване на зъбчатите конци да се засегне нерв?

Именно заради безопасността на пациента е препоръчително процедурата да се извършва от опитен специалист. Ако начинаещ работи в зона лице, съществуват рискове. При тялото няма опасност от засягане на нерви. Там най-много да се появи малък хематом, който до няколко дни изчезва. Новите зъбчати конци нямат нужда от издърпване, защото са двупосочни, само слагаш и изрязваш. Автоматично се захващат.

Напипват ли се конците под кожата?

Акупунктурните не. Когато се прави мрежа, се използват конци с гладка повърхност, които са изключително деликатни и не се напипват. При поставяне на лифтинг конци до 14 дни може да се усети краят на конеца, който после се намества сам в кожата.

Вие или пациентът избира конците – все пак те са с различна трайност и предполагам с различна цена?

Аз съветвам пациента в зависимост от нуждите му и го оставям сам да реши. Има медицински показания: гладките конци са за по-леки отпускания, зъбчатите и конусите са за по-сериозен и дълготраен резултат. Разбира се, не може да се очаква гладките мезоконци да постигнат ефекта на по-скъпите. Младите дами на 30+ започват с гладките мезоконци, които са основно за превенция на отпускането и витализиране на участъка. По-нататък се преминава към зъбчатите, конусите са „тежката артилерия“.

Каква е разликата между зъбчатите и тези с конуси?

Характеристиката на конците с конуси е такава, че с тях се справят професионалисти с по-специфични умения, дерматохирурзи, защото са по-трудни за усвояване. Лекарят трябва да има „око“ и усет, за да прецени по какъв начин да коригира лицето с тяхна помощ. Само с едно убождане се въвежда целият конец. Той се нанизва буквално подкожно, издърпва се механично в посока обратно на конусите и те не позволяват кожата да се върне в първоначалното си състояние. Ефектът веднага след процедурата е „уау“!

Предполагам вече имате пациенти, чиито конци са се разградили. Следите ли какво се случва с тях?

Да, дори и след като конците са напълно резорбирани, се наблюдава подобрено състояние на кожата в работения участък. След време зоната не се връща в първоначалното си състояние. Често 3-4 месеца след като съм направила повдигане на лицето пациентът идва с желание да извърша същата процедура и на шия, корем или отпусната вътрешна част на ръцете. Това е най-обективното доказателство за ефективността на терапията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР