Филмът, за който никой не говори

24 April 2016

В понеделник, 25 април, от 14 ч. в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (кинозала) ще бъде показан филмът „Силна вода” (1975) на реж. Иван Терзиев.

Твърде е възможно никога да не сте чували за този български филм, „Силна вода”. Дори ако сте фенове на българското кино. Не бих се изненадала. Не виждам къде бихте могли да го гледате – никой не го показва. Около бляскавите чествания на 100-годишния юбилей на българското кино този прекрасен филм отново бе пренебрегнат, все едно не съществува. Аз го гледах преди n-брой години благодарение на часовете по българско кино в НАТФИЗ при покойния вече проф. Александър Янакиев, да е светла паметта му. Все още не мога да разбера защо „Силна вода” и неговият режисьор Иван Терзиев не са заели своето достойно място... То пък и какво въобще означава „достойно място”! И все пак ми се струва ужасно несправедливо, понеже филмът е забележителен като автентичност на живота в него, като работа с актьорите и актьорски постижения - на Иван Григоров, Филип Трифонов, Мариана Димитрова.

Често срещана ситуация – сред колосите с големи приноси, голям талант и без съмнение още по-голямо его, си живеят хора, които сякаш никога не са били във фокуса на общественото внимание, на публичния интерес. Успехът не ги е белязал, не ги е изкушил или пък ги е изкушил, но поради една или друга причина не са се ... хм, постарали достатъчно.

Та исках да поканя всички на филма „Силна вода” утре от 14 ч. в залата на НАТФИЗ. Там ще бъде и режисьорът Иван Терзиев. Поводът е 80-годишният му юбилей, който трябваше да бъде честван преди две години и половина, но какво пък!

Бъдете жив и здрав, г-н Терзиев! Вашите филми „Силна вода” и „Мъже без работа” са едни от любимите ми български кинотворби.

Утре, 25 април, 14 ч., кинозалата на НАТФИЗ.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
Михаил Филипов
11 June 2019, 10:16

Наистина чудесен филм с уникално пресъздаване на духа на времето си или по-точно безвремието. Една от началните сцени е просто уникална за киното ни : бригадира си поправя колата, помощникът му държи инструмента, Ф.Трифонов прави зайчета с огледалото. Мила родна картинка.Просто уникална сцена.Думите са излишни - то и почти няма диалог.Страхотно!Поздравления за юбилея!

ТВОЯТ КОМЕНТАР