Тела на показ

20 April 2016

„Имам целулит, признавам си. Но понякога просто си казвам: „Майната му, ще нося бикини!“ Това споделя топмоделът Синди Крауфорд

Снимка: Instagram

Статистиката показва, че между 80 и 90% от жените страдат от портокалова кожа. С приближаването на лятото, когато плажът привлича неустоимо и разголените дрехи стават must have, тези цифри будят отчаяние.За съжаление няма едно единствено решение, а комплекс от мерки, които да ограничат появата му.

Слаби или пълни?

От 10 до 60 – толкова милиметра мастна тъкан се образува при целулит между кожата и мускулите. Истината е, че портокаловата кожа поразява и слабите и по-пълните жени, тъй като организмът складира енергийни запаси под формата на мастни клетки. В повечето случаи тази тъкан се придружава от задържане на вода или от втвърдяване на фибрите в дълбочина. Несправедливо е, но колкото повече мазнини имаш, толкова по-трудно ще ги изгориш, тъй като организмът се запасява с тях. Ако си по-слаба, ще ти е доста по-лесно да се справиш с проблема. На какво се дължи това? На нарушено равновесие между складираните мазнини (липогенеза) и тяхното отделяне (липолиза). При този дисбаланс се натрупват вода и токсини, мастните клетки се уголемяват и изплуват нагоре, като изпъват съединителната тъкан. За наше голямо съжаление те се натрупват най-често в областта на ханша и бедрата, но целулит може да се забележи и по ръцете, корема и други части на тялото. Интересен факт е, че вероятността да развият целулит на корема и дори врата е по-голяма при мъжете.

Звездите и целулита

„Имам целулит, признавам си. Но понякога просто си казвам: „Майната му, ще нося бикини!“ Това споделя топмоделът Синди Крауфорд, една от смелите дами, решили да носят с гордост портокаловата си кожа и заставащи пред обектива редом с дъщеря си. Кинозвездата Сандра Бълок е убедена, че това състояние на кожата е нещо естествено: „Всички имаме целулит. Дори и супермоделите! Без него не си човек!“ А нейната колежка Рийз Уидърспуун споделя: „Покрита съм със стрии и целулит, но това въобще не ме притеснява!“

Причини и предпоставки

Много са теориите за появата на портокаловата кожа и ето няколко от тях:

-Особеностите на женското тяло, като една от причините е хормоналния дисбаланс. Той води до повишено количество естроген, благодарение на който складираме мазнини.

- Генетична предразположеност

- Неправилно хранене е предпоставка, но трябва да имаш предвид, че балансираната диета, която забранява приемането на мазни, пържени и калорични храни, не може да премахне вече съществуващ целулит, но със сигурност ще спре развитието му.

- Липсата на спорт и обездвижване. Физическите упражнения са крайно необходими за предотвратяване на портокаловата кожа и едни от най-ефективните начини са плуването, аквагимнастиката и всякакви водни спортове.

- Нарушение на лимфната система, която е известна като „канализацията на организма“. Когато циркулацията на лимфа отслабне, клетъчните отпадъци се натрупват около и в самата клетка и това може да причини неравности под кожата.

- Местоживеене и начин на живот. На места, където се е запазил традиционния начин на хранене и движение, не се забелязва целулит по кожата.

- Облеклото също може да окаже положителен или отрицателен ефект върху неприятните трапчинки. Прекалено стегнатите дрехи ограничават циркулацията на кръв и лимфа и затова избирай широки и свободни тоалети.

Степен на целулита

Има различни мерителни скали, с които може да се определи степента на целулита. Според Европейската академия по дерматология и венерология от значение са броят на трапчинките и тяхната дълбочина. Когато кожата наподобява портокалова кора, е най-лекият случай, следват още две, по-сериозни състояния на кожата. Лесна за разкодиране е и 4-степенната скала на Нюрнберг-Мюлер. При ниво 0, когато си изправена и отпусната, не се вижда никакъв целулит, дори ако защипеш кожата между пръстите си. При ниво 1 целулит се появява само при защипване. При ниво 2 целулитът е видим, когато си права, но не и когато легнеш. Най-тежкото ниво е когато и при изправено, и при легнало положение целулитът е видим. На интернет страницата на Американската асоциация на експертите по грижа за кожата и целулита има тест за определяне на степента му www.celluliteexpert.com/

Каква храна, спорт и козметика да изберете, за да си помогнете в борбата с целулита, ще разберете от майския брой на сп. JOY.

 

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР