“Восъчното лице” и големите патешки устни са отживелица

Олеся Велинова, дерматолог от Русия в Център по естетика "Персона"

06 April 2016

Дерматоложката на руския политически елит д-р Олеся Велинова, работила в най-прочутата клиника в Москва, в която се разкрасяват и подмладяват не само политици, но и лица от шоубизнеса - „Лин Лайн“, отскоро е в софийския център по естетика Persona, вече със статут на клиника. Д-р Велинова донесе със себе си нов метод за подмладяване на кожата - абсолютния хит в Русия – биоревитализация. Ето какво ни разказа тя:

Д-р Велинова, какво представлява процедурата биоревитализация и защо я препоръчвате? Имат ли значение възрастта и полът на клиентите, които я ползват?

Биоревитализацията представлява интрадермално насищане на кожата с витамини, аминокиселини, пептиди и хиалуронова киселина. Тя позволява да се спрат процесите на биологичното остаряване на кожата, осигурява дълбоко възстановяване на клетките на кожата и извънклетъчния матрикс и едно от предимствата й е, че подходяща за всеки тип кожа и възраст. Терапията продължава около 40 минути и ефектът й е видим моментално. Тя е любима и на мен, и на моите клиенти, защото осигурява младостта на кожата. Резултатите след биоревитализация са лифтинг, оформяне контура на лицето, увеличаване плътността и еластичността на кожата, възстановяване и обновяване на клетките. Намалява се появата на пъпки, свиват се порите, постига се дълбока хидратация, равен тен, възстановят се собствените процеси на синтеза на хиалуронова киселина в тъканите, обновява се кожата, осигурява се антиоксидантна защита от свободните радикали и се изглаждат бръчките.

Кой е най-големият враг на кожата?

Кожните промени при стареенето на кожата се обуславят от генетични и климатични фактори. От най-голямо значение е излагането на слънце. Вредните навици като пушене, нездравословно хранене, захар, недостатъчен сън също водят до преждевременно състаряване.

Какво издава възрастта на жената?

Истинската възраст личи по състоянието на ръцете – вените стават по-забележими, кожата изтънява, появяват се петна, които не могат да бъдат скрити. Освен по ръцете, годините личат особено и на лицето, където кожата губи своята еластичност и увисва, появяват се и на шията, и в зоната на деколтето. Това са и първите издайници на отминалото време. Чудесен метод за тонизиране и ревитализация на повяхнала кожа на лицето, шията, деколтето и ръцете е интердермалното и повърхностно вкарване – инжектиране в кожата на мезококтейл от витамини, минерали, нуклеинови киселини, антиоксиданти, аминокиселини, коензими и хиалуронова киселина. Терапията е показана като антиейджинг процедура за интензивна ревитализация, хидратация, уплътняване на повяхнала кожа. Може да се прилага в зоните на лице, шия, деколте, гърба на ръцете. Необходима е последователност от няколко процедури и поддръжка на 4 до 6 месеца. Към тази програма може да бъде включена и програма за стягане на кожата - радиочестотен лифтинг ST – по една процедура, провеждана един път месечно.

Рускините са пословични с грижата си за себе си. Какво е най-модерно у вас за поддържането на перфектна кожа освен биоревитализацията?

Както в България, така и в моята страна красотата е издигната в култ. Рускинята започва от грижата за кожата, което включва почистване и хидратация и след това прибягва към филъри и ботокс. У нас в момента са много популярни терапиите – Hydrafacial и Intraceuticals. Младите жени старателно подхождат към профилактиката и се подлагат на антиейджинг процедури като почистване и овлажняване. След това наблягат на мезотерапиите за превенция, които се подбират в зависимост от възрастта. Аз лично препоръчвам за 25-годишните мезотерапия с витамини, на 35-45-годишните – мезотерапия с аминокиселини и пептиди, а за 45-50-годишните – мезотерпии, които “спират времето”.

На последните световни конгреси по естетична медицина, провеждани в Монако, все повече се говори за естественото излъчване. Как ще коментирате тенденциите в областта?

Който иска да е модерен, е естествен. Времето на хиперкорекциите отмина и днес най-ценени са специалистите, които работат така, че да не си личи тяхната намеса. “Восъчното лице” и големите патешки устни са отживелица.

Затова днес ботоксът е разреден до степен, че да няма никаква токсична опасност. Той се разпределя така, че да се избегне лицето тип маска. Вече говорим за т. нар. full face, което означава подвижно, динамично лице. Нова тенденция е при корекциите да се използва само една ампула. Препълването, което личи, не е проява на професионализъм. Ако бъде поставена в 1, 2, 3 точки или векторно в “долината на сълзите”, умората изчезва, скулите се повдигат, погледът се отваря. Днес дермотолозите могат да ползват и ботокс, и филъри, и мезоконци, но така, че само да компенсират някакви липси, а не да променят изражението на пациента.

Достъпни ли са тези естетични процедури в Русия?

На пазара, както в моята страна, така и, по мои наблюдения, тук, съществува такова разнообразие от препарати в различен ценови диапазон и всяка жена би могла да си позволи да изглежда добре и да бъде поддържана.

В България днес са особено популярни мезоконците. Какво е мнението ви за тях?

С мезоконци работя вече 5 години. Използвам ги не само за лифтиране и контур на лицето, но и за оформяне на тялото – ръце, корем, вътрешна част на бедрата, дупе. Мезоконците съчетавам с радиочестотен лифтинг и терапиите с най-новия апарат Venus Legacy, които скулптурират неоперативно тялото, редуцират целулита, стягат и витализират кожата. Съвсем скоро ще излезе моя научна статия по темата, затова няма да разкривам повече тайни.

Какво мислите за филърите и ботокса? Много жени се страхуват от тях. Имат ли основание? Опасни ли са?

Категорично не са опасни, естествено в разумни дози. Аз прилагам към всеки пациент индивидуален и комплексен подход, защото само така могат да се видят реални резултати. Например на пациент, които иска ботокс или пък желае да заличи назолабиалните гънки, но пък кожата му не е в задоволително състояние, бих препоръчала първо да се погрижи за нея и след това да пристъпва към корекции. Само индивидуалният подход и комплексната грижа имат дълготраен естетичен ефект.

Дали мъжете имат нужда от дерматологична грижа? Кои са най-честите процедури, които си правят?

И мъжете имат кожа, така че е съвсем естествено да полагат грижа за нея. Моята практика показва, че добър ефект при тях се постига с биоревитализацията и апаратните техники като Hydrafacial и Intraceuticals. Най-смелите се подлагат на мезотерапия.

Каква е тайната на младостта според вас. Как една жена може да я запази?

Млада е тази жена, на която душата й е млада. Красива е щастливата жена. От гледна точка на дерматологията обаче жената е млада до 20-годишна възраст. Младостта на кожата се поддържа от количеството на хиалуронова киселина, колагена и еластина. До тази възраст процесите на техния синтез вървят нормално, след това започват да се забавят, като в същото време се увеличава активността на ензимите, които ги разграждат. Хубавата новина е, че медицината е постигнала прогрес в разкриването на механизмите на стареене и от нейните достижения вече се възползват не само богатите и известните. Времето и за тях, а и за обикновените жени, не може да бъде спряно, но поне може да бъде забавено. Известно е, че всеки 5 до 7 години кожата променя своята реактивност и изисква специфични грижи. Разделението на възрастта по декади, което до скоро се употребяваше, вече не е актуално, защото всяка жена остарява различно. Например една дама на 38 години може да има по-малко бръчки от 28-годишна жена. Генетичният фактор, начинът на живот и поддръжката определят как ще изглеждаме.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР