Кога един мъж е прекалено стар, за да бъде баща?

Рони Ууд, който се кани да става баща на 68 години, даде нов смисъл на израза „рapa was a rolling stone“. Легендарният китарист на Rolling stones очаква близнаци – значи двойна порция безсънни нощи и наакани памперси. Дали?

Анета Дженева 23 February 2016

Рони Ууд и жената, от която чака близнаци

Снимка: getty images/guliver

Рони Ууд вече има три деца, най-голямото от които е на 41 – осиновеният му син от втория брак, а първото му дете – Джес, е на 39. Така че близнаците, които очаква с 37-годишната Сали, ще бъдат по-малки от внуците му.

Дори и да не участва в смяната на памперсите и нощните бдения над бебешките креватчета, Ууд ще трябва да изпълнява някакви бащински задължения. Възниква резонният въпрос дали на тази възраст ще може да го прави така, че на децата да не им липсва истински баща. А как ще се справя, когато те тръгнат на училище? Той ще бъде на 75. А когато са в прогимназията, той ще бъде истински старец, на 80.

Колко стар трябва да е един мъж, за да кажем, че бащинството вече не е за него?

Ако една жена е над 60 и има бебе, то светът еднозначно се настройва срещу нея. Спомняте си Красимира Димитрова от Русе, която на 63 стана майка през 2010 г. Как срещу нея се изля водопад от ругатни и възмущение. Защо мъжете да имат правото да бъдат бащи на преклонна възраст и на всичкото отгоре, да ги поздравяваме за това? Само защото природата им е позволила да произвеждат сперма до края на живота си?

Да видим какво казва науката за късното бащинство

Според едно британско изследване рискът от аутизъм е по-висок при децата, чиито бащи са на възраст над 45 г., за разлика от тези, на които татковците са между 20 и 30 г. Склонността към биполярно разстройство също има връзка с годините на бащите, се посочва в доклада на JAMA Psichiatry Journal.

Д-р Алън Пейси, андролог в Университета в Шефийлд, смята, че мъжете много добре трябва да помислят дали да станат бащи над 60. „Мъжете започват да произвеждат сперма от 13-годишна възраст и макар че го правят до края на живота си, след 45 години спермата им няма същите качества, както спермата на младите мъже. Тялото се износва и това важи и за оплодителните способности. Колкото по-възрастен е един баща, толкова по-голяма е вероятността от генетични проблеми на плода.“

Д-р Пейси е категоричен, че човешкото тяло е създадено да отглежда деца до определена възраст – според него раждането трябва да стане до 35 не само заради риска от генетични увреждания, но и заради здравето на самия баща или майка. Безсънието и физическите усилия не са за подценяване. Те са толкова изтощителни, колкото продължителният стрес в работата например.

Неговото мнение не се споделя от много лекари. Те противопоставят тезата за нарастващата средна продължителност на живота, за многобройните „инструменти“, които един възрастен баща с добри доходи може да има на своя страна при отглеждането на детето.

Какво казват психолозите? Добре е, ако баща ти е на 70, когато се родиш, да е Чарли Чаплин, но не всеки може „да си го позволи“.

Възрастните бащи, особено ако са отгледали деца от предишни бракове, са много по-мъдри, търпеливи и всеопрощаващи. Но дали това може да компенсира факта, че вече не могат да ритат топка с децата си или да играят на гоненица? Психолозите наблягат на тезата, че смъртта на бащата или оттеглянето му от живота на детето поради болест ще дойде в момент, когато децата ще имат огромна нужда от него. И това също не е проблем за подценяване.

Никой не отказва на мъжете да стават бащи на преклонна възраст – нито природата, нито обществото. Но е добре да помислят наистина два пъти, преди да се хвърлят в тази роля.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР