Самите вие „носове“

или емоционално-олфактивната връзка Molinard

Свобoда Сидерова 20 February 2016

Да отидете в Грас и да не видите най-старата и изцяло семейна парфюмерийна династия Molinard, е все едно да отидете в Рим, и да не видите папата. Не ми се иска да почвам с баналности, но иначе няма да се получи. Убедителната сила на ароматите на марката е неудържима, тя прониква във вас както въздухът в дробовете ви, изпълва ви докрай и няма средство, което да я спре. Това не са мои думи, а на автора на „Парфюмът. Историята на един убиец“ Патрик Зюскинд. В по-голямата си част действието на романа също се развива в „ароматната чаша“ на Прованс, както писателят нарича Грас, където на всеки кв. м се пада супервисока концентрация на парфюмерийна мисъл.

Семеен занаят, издигнат в ранг на изкуство. За познавачите Molinard не се нуждае от представяне. 1849 г., Грас, цветни води и одеколони в кристални флакони на Baccarat, любими на висшето общество и кралица Виктория. И изведнъж, хоп, иззад ъгъла на 1921 г. се задава ароматизаторът за цигари Habanita във формата на сашета за табакери или течност. Три години по-късно се ражда едноименният и изпълнен с противоречия опушен парфюм във флакон на Рене Лалик с водни нимфи. За революцията (сравнението не е пресилено) заговарят и на петте континента, наричат го най-трайния сред парфюмерийните шедьоври. От Molinard първи лансират и твърдите аромати Concreta с цветен восък, но те не се запомнят така добре.

малката Хавана Именно това означава гальовното Habanita. Макар в съзнанието да изниква образът на стара кубинка, която търкаля върху бедрото си дебела пура, отпивайки глътка ром, парфюмът е посветен на еманципираните жени от 20-те с къси прически и рокли, които усвояват... мъжки пространства. Идеята за включването в сложната композиция (съставките са 600) на маскулинен ветивер е визионерска. Под кожата, пропита с мускус, бензоин и ванилия и поръсена с тютюнева пудра, тупти разкрепостено сърце от бели цветя с неизменната пламенна роза. След Habanita, неочаквана и хармонична като микс между черен пипер и ягоди, запознанството ми с Molinard продължава с музея на фабриката и ателието L’Аtelier des Parfums.

от Айфел до собствен аромат В дестилаторите с „лебедови шии“, ретро флаконите, стъклениците, колбите и кошниците със сухи растения се отразява все едно в огледалото на времето над 160-годишната история на марката. Любопитен факт: архитект на фабриката е Густав Айфел. Скелетът е от същите стоманени конструкции, от които е изградена прочутата кула. Насладата от разкошния интериор от XVIII-XIX век с антикварни мебели и гоблени е сродна на сеанс психотерапия. От множеството моно ухания (има специални уреди с дозатор) така се напушвате, пардон, намирисвате, че ви обзема тиха радост. Накратко, истински душевен фън шуй. Логичният му завършек е създаване на собствен аромат в L’Аtelier des Parfums. Играта на „нос“ започва с кратък курс за частите на олфактивната пирамида и тяхното съотношение. После сядате на работен плот с масла и есенции, дават ви празен флакон и час време да го напълните с 9 нотки, по 3 за върха, сърцето и базата. По емоции смесването на блотерите, мирисането им поотделно и заедно, записването, зачертаването, добавянето на нещо за премахване на пудрения оттенък или прекалената сладост не отстъпва на детска забава. Чудесен опит, не, точната дума е алхимия на удоволствието, което се помни дълго.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР