Жан Клод Елена, властелинът на ароматите

Как се композира парфюм – тайните на един модерен алхимик, творящ за емблематичната компания Hermes

Милена Попова 10 January 2016

Жан Клод Елена (ударението е на „а“) не е просто Носът – главният парфюмерист на Hermes от 2004 година насам, компания символ на непобедимия френски дух и ултимативния лукс. Той е харизматична личност, истинска звезда в света на парфюмерийното изкуство, магьосник, който с лекота създава десетки парфюми, а всеки един от тях се превръща в бестселър.

Жан Клод Елена
Ако си представяте мъж с посребрени коси, облечен в колосана бяла престилка, наведен над епруветки, колби и стотици шишенца в стерилна лаборатория, грешите. Ще познаете единствено за сребристите коси. Жан Клод Елена живее и твори в своя дом на Лазурния бряг – вила от 60-те, архитектурна ценност с огромни френски прозорци, през които той наблюдава морето и смяната на сезоните, усеща лекия мирис на есента и опияняващите аромати на пролетта, цветовете и музиката на Прованс. А неговата лаборатория е... в главата му. Да, Жан Клод Елена е известен с това, че смесва съставки и комбинира молекули, без да ги докосва, във въображението си. Разбира се, има и лаборатория, но това въображение е „тренирано“ с десетки години работа. За безценния си опит той разказва в три книги, последната се нарича „Дневникът на един Нос“ и може да се прочете в електронен вариант от amazon.com.

„Кой мирис ви връща в детството, мосю Елена“, попитах го на неформалната разходка из градината на покрива на Дома Hermes, импозантна историческа сграда на „Фобур Сен Оноре“ в сърцето на Париж. „Ароматът на рози, лавандула и бебешка пудра“, отговори с деликатна усмивка мосю Елена (бебешката пудра е свързана с по-малкия му брат, също парфюмерист). Роден в столицата на парфюмерията – Грас, в Прованс, син на парфюмерист, той работи заедно с майка си в розовите и лавандулови градини, откъдето тръгва суровината за тази индустрия. Очарован от превъплъщенията на крехките цветя и растения, изучава тайните на изкуството в училище за парфюмеристи. В портфолиото му са 68 световноизвестни аромата, 33 от които на Hermes. Откакто започва работа като главен „нос“ на Hermes, само за 4 години продажбите се утрояват, а неговият любим Terre d`Hermes става най-продаваният мъжки парфюм във Франция! Винаги съм си мислела, че един парфюмерист не просто комбинира аромати и молекули, а влага много от своя характер и душа в творенията си. И това вероятно обяснява защо ароматите на Hermes са класа в парфюмерията, а Жан Клод Елена е смятан за бога на парфюмерийното изкуство. В характера и поведението на този мъж стои една определяща черта – финесът. И още: елегантността на жестовете и изказа му (малко парфюмеристи умеят да говорят така увлекателно с часове), неговата привързаност към семплите, но истински неща, неговата страст към изкуството и литературата, неговата деликатност се усещат и в ароматите, които създава.

Затова парфюмите на Hermes са като японско хайку – пестеливо, със сдържана страст те ни разказват притчи и ни водят в непознати посоки. Жан Клод Елена не е химик, той е артист, творец, художник и композитор, когато създава своите парфюми. Затова творенията му са уникални, безпрецедентни, не приличат на нищо друго, водят ни към древни цивилизации и епохи, в тайни градини и места, съхранили Духа.

 

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР