Източен вятър

Довял от степта мириса на подправки и сладости, цветя и благовония, дървесина и амбра, той предизвиква асоциации за знойния, сладострастен и приказен Ориент от времето на Омар Хаям

Свобoда Сидерова 06 January 2016

Различни същности, символизиращи древната люлка на парфюмерията, разкрива Ambre Imperial на Van Cleef&Arpels. Квинтесенцията на Изтока е сива амбра, която китайците смятат за императорска, приписвайки й магически свойства. Сладката й и подправъчна аура усилват розов пипер, ванилия и зърна тонка.  

Soir d’Orient на Sisley е бутилирана версия на автентични арабски миризми. От Техеран делегацията „носове“ донася местния специалитет галбанум. Смесен с турска роза според традициите на мукхалатите (маслени парфюми) и индонезийско пачули, той звучи като откровение за душата.

Също като диво животно, унисекс ароматът Cannibale на Serge Lutens се впива в кожата. Никой не може да избегне пламъка на тамян и дървесина и сиянието на роза. Към амбровата композиция, несултанска, но отчетлива като божествено дихание, и с времето ставаща киселинна, привиквате както при стокхолмския синдром.

Розовата есенция в Santal Royal на Guerlain лепне като баклава и се тегли като рахат локум. Санталовият акорд така плътно обвива в прегръдките си удовия от дървото агар, че трудно се различават на първо вдишване. Опушената кожа напомня за лежанка в пушилня с наргилета. Отлична стилизация на арабския Изток.

фотография Диана Шингарова
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР