Контуринг на коса

Как да моделирате лицето си чрез цвета на косата - разговор с Васил Атанасов, гуру на коафьорското изкуство

Свобoда Сидерова 02 January 2016

Промените в живота на всяка жена често започват с нов цвят на косата. Но дали може да се моделира лицето чрез него? Васил Атанасов, гуру на коафьорското изкуство, артдиректор на Haute Couture Francaise за България, преподавател в академията L’Oreal Professionnel и любимец на столичния хайлайф, е наясно с това както никой друг.

Васко, ти не само знаеш всичко за последните тенденции при прическите, но и си нещо като алхимик при боядисването. Защо е толкова важен цветът на косата?

Правилният може да промени всичко – от самоусещането до възприемането от околните. Освен това дава простор на креативността.  

Кой е най-горещият тренд?

Контуринг, или моделиране на лицето чрез правилен баланс на цвета на косата. Неслучайно L’Oreal Professionnel посвети колекцията си It Look на персонализираната техника на боядисване. Подчертаването или затъмняването на отделни кичури създава илюзията за идеална овална форма. Също както при макиажа, светлите нюанси подчертават достойнствата и се използват за разширяване, по-тъмните прикриват несъвършенствата и стесняват. Изсветляването обикновено е около лицето – от най-високата част на темето до ушите. Колористът рисува с четка директно върху „воалите“ (кичурите – б.а.). Тъй като не се използва подложка, често наричат играта със светлина и сенки техника на свободните ръце.  

Как точно се моделира лицето? Какви продукти се използват?

При издължена форма например чрез светли нюанси се гони хоризонтален обем, който разширява лицето. Озаряването на дължините на косата при сърцевидна форма пък омекотява зоната на брадичката. При квадратна и кръгла форма се подчертават корените, за да се удължи лицето. Продуктите зависят от основния цвят. За венецианското русо на Жозефин например се използват три нюанса безамонячна боя – два на Inoa и един на Dialight, плюс изсветлител.

Първо се прави контуринг и после се подстригва или обратното?

Повечето салони така практикуват, но според мен първо трябва да се даде линия, т. е. косата да се оформи, и едва тогава да се „играе“ с цвета. Обикновено се прави на 2-3 месеца.  

Разкажи повече за другите техники на боядисване.

Бейбилайтс е ефект на леки „слънчеви“ зайчета и преливки от корените като на натуралните блондинки. При омбре корените са тъмни, а краищата светли. Сомбрето е същото, но преходът между двата цвята е плавен. Целта на балеажа е придаване на обем на тънката и фина коса чрез миксиране на множество светли нюанси. Все едно нещо е минало през нея и я е заляло, като най-светлите кичури са отгоре. Колористът трябва да чувства цвета. Така не се уврежда структурата на косъма, а косата изглежда естествено.  

Двуцветната ти ламбър (от lumberjack – дървар) брада контурирана ли е?

Не (смее се – б.а.), напълно естествена е. При мъжете моделирането на лицето е за сметка не на цвета, а на формата на брадата. При по-пълно могат да се „изсекат“ скули. При квадратно – да се изостри брадичката.

Защо боядисаната коса при мъжете личи толкова? Нали има специални бои.

Да, и те доста се различават от тези за жени. Първо, не съдържат никакъв червен пигмент, останалите не проникват толкова дълбоко в сърцевината на косъма, което пък гарантира равномерно отмиване без ефект „прораснали корени“. Проблемът е плътният цвят. Ако се направи транспaрантен и се остави „сребро“ покрай слепоочията, никой няма да заподозре, че сте се боядисали.      

Съветът ти към жените, които обичат честите промени?

Да не пренебрегват възстановяващите продукти. Маската Resistance Therapiste на Kerastase например е идеална за рефрешване. Включен след четвъртото измиване на косата вкъщи, реактиваторът от гамата Pro Fiber на L’Oreal Professionnel удължава действието на салонната процедура до 6 седмици.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР