Наздравица с „Пушещият епископ“

Една стара рецепта за греяно вино

Диана Шингарова 25 декември 2017

Снимка: Диана Шингарова

Една стара рецепта за греяно вино била много популярна във Викторианска Англия по Коледа и дори се появява в историята на Чарлз Дикенс „Коледна песен“. Напитката носела името Smoking Bishop („Пушещият епископ“). Приготвяла се от порто, червено вино, цитруси, захар и подправки. Формата на традиционната купа, в която се правело греяното вино, много напомняла епископска митра. Така напитката получила името си.

За 8-10 чаши ще ви трябват: 5 портокала, 2 лимона, 30 зрънца карамфил, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. бахар, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1 парченце пресен джинджифил (с размер на палец), обелен и нарязан на парченца, 1 бутилка (750 мл) червено вино, 1/2 чаша захар или повече, ако обичате по-сладко, 1 бутилка (750 мл) рубинен портвайн. Измийте плодовете. Загрейте фурната до 150 градуса. Вземете 5 портокала и 1 лимон. Направете малки разрези с остър нож във всеки портокал и лимон. В тях поставете зрънцата карамфил. Печете около 75 минути, докато корите на цитрусите започнат да губят яркия си цвят. Извадете плодовете от фурната и ги поставете на дъното на голяма купа.

В малка тенджера кипнете 1 чаша вода и добавете канелата, бахара, индийското орехче и джинджифила. Варете, като разбърквате от време на време, докато течността се редуцира наполовина. Отстранете от огъня. В по-голяма тенджера изсипете бутилката червено вино. Когато виното заври, намалете температурата и прибавете захарта. Нека виното къкри така 10 минути, докато захарта се разтвори напълно. Добавете водата с подправките и отстранете от огъня. Изсипете топлото вино в купата с печените цитруси. Разбъркайте и покрийте съда. Оставете купата на топло в продължение на 24 часа. Разрежете плодовете, изцедете сока им и го добавете към виното. Прецедете. Добавете бутилка портвайн и затоплете виното, без да завира.

Пушекът, който се вие над тенджерата, е вдъхновил половината от наименованието на тази ароматна напитка. Отпийте и ако прецените, добавете още захар или мед. Нарежете останалия лимон на резенчета и добавете в ароматната напитка. Поднесете в подходящи чаши или в купа за пунш.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР