Ароматерапия за емоционален баланс

Съветите на сертифицирания ароматерапевт Еманюел Дюс

Елка Влаховска 13 December 2015

У нас гостува Еманюел Дюс, сертифициран ароматерапевт и представител на натуралните есенциални масла doTERRA в Англия. EVA се срещна с нея, за да научи как чрез естествените аромати можем да укрепим здравето си и да се почувстваме по-спокойни и щастливи във всекидневието си.

Г-жо Дюс, напоследък много се говори за терапевтичните свойства на ароматните масла, но малко хора знаят как да ги прилагат във всекидневието си. Как да започнем?

Използването на етерично масло е като приятелството – то се култивира с времето и става все по-дълбоко. Добре е да започнем опознаването с „по-прости“ аромати като лавандула, лимон и мента, но може и да опитаме с блендове. Капваме на дланта, разтриваме с палеца на другата ръка, разтъркваме дланите и вдишваме много дълбоко. Задържаме и издишваме през устата. Можем също да сложим на китките или зад ушите, както правим с парфюмите, или да разтрием врата. Ето, ще ви капна на дланта т.нар. „Масло на маслата“ – тамян, то помага при стрес или тъга и ни връща чрез аромата си към стари непреработени емоции.

Но на мен никак не ми харесва този аромат...

Чувството за прекалено привличане или за категорично отхвърляне на даден аромат, който е естествен, а не химически синтезиран, говори за определени емоционални блокажи. В ароматерапията дори се препоръчва да опитате да преодолеете съпротивата си и да носите със себе в продължение на няколко седмици точно този аромат, който ви отблъсква. Да се опитате да свикнете с него. Неусетно по много деликатен и ненасилствен начин той ще отключи емоции или спомени, които потискате.

Да, моят първи опит беше с есенциално масло от див портокал, с чийто аромат привиквах половин година, докато го приех.

А, интересно, този аромат помага, когато изпитваме чувство на недостиг, когато са затворени емоциите ни да получаваме даровете на света и любовта на хората или когато се чувстваме незащитени. Как ви подейства?

Ами, сякаш се отвори невидима врата и започнах да получавам неочаквани подаръци. Но вие сега представяте шест нови ароматни бленда, всеки с различно предназначение. Как действат те?   

Този комплект е създаден, за да поддържа нашия емоционален баланс по всяко време на деня. Може да бъде използван индивидуално или от цялото семейство. Когато изпитваме емоция, чийто произход не можем да разберем, можем да вдишваме различни масла и да определим кое е най-подходящото от тях да подкрепи емоционалното ни здраве точно в този ден или момент.

Достатъчно добър ориентир ли е обонянието ни?

Има и указания кое масло на кои емоции въздейства. Ето например, ако изпитваме чувство на страх, може да използваме по-флорален аромат, за да се освободим от него. Иланг-иланг носи релакс и спокойствие, особено когато  работим много и ни е необходима концентрация и усърдие. Ако пък се чувствате тъжен, ако сте изгубили любим човек и изпитвате мъка, Forgive с бленда си от различни билки ще ви успокои и подкрепи. Този бленд помага и при чувство на гняв, а когато сме гневни, затваряме сърцето си за любовта на другите.

Само успокояваща роля ли имат тези масла?

Маслото Passion например е когато усещате, че сте загубили страст към живота или към партньора си, или изпитвате пасивност и нежелание да правите каквото и да било. Когато усетите загуба на енергия, Passion връща „подправките“ на живота. Подходящо е да се капва в лампа-дифузер, поставена в спалнята, ако сте загубили страстната тръпка в двойката. Блендът Cheers пък е на основата на цитруси – основно клементина. Той повдига духа по начин, сякаш близък приятел ви е потупал по рамото и окуражил.

Можем ли да предозираме ароматните масла и да си навредим?

Те работят върху различни емоции. Могат да бъдат използвани поотделно или по няколко едновременно, няма противопоказания или предозиране, защото са 100% натурални. Растенията са от подбрани плантации, включително и от България – например роза и лавандула. Процесът на дестилацията им е фин – важни са температурата и налягането.

Как всъщност помагат на здравето есенциалните масла?  

Това, което не забелязваме във всекидневието, е, че често пренебрегваме емоциите си. Не искаме да показваме страха си, макар че той е в нас, и потискаме тази емоция. Тогава тялото реагира с болка или дори с болест. С  помощта на ароматните масла можем да излекуваме тялото, като се върнем обратно към нашите емоции, за да ги преживеем и преработим.

Може ли да ни предпазят от грип или други зимни неразположения?

Когато човек почувства тялото си с отслабен имунитет, може да ползва бленда On Guard – съчетание от див портокал, карамфил, канела и розмарин. Една капка на ден за вдишване или във водата на лампа-дифузер помага при всякакви неразположения, дори и при махмурлук.



1 КОМЕНТАР
1
Лили
05 January 2016, 06:52

Маслата на doTERRA са чудесни. Използваме ги от месеци и имаме невероятни резултати. Поръчваме ги онлайн през www.mydoterra.com/bio и пристигат за около 2-3 дена в България. Препоръчвам на всеки да ги пробва. Качеството определено има значение.

ТВОЯТ КОМЕНТАР