Чийна Мачадо - една модна икона на 87

Вероятно Чийна е най-красивото лице в модата, казва за нея гениалният фотограф Ричард Аведън, който я прави световноизвестна. Тя става негова муза и обикаля света с него първо като модел, а по-късно като моден редактор, дефилира за най-големите модни къщи

Милена Попова 18 November 2015

Чийна през 2012 г.

Тя е  първата небяла жена, украсила корица на западно списание (1959 г., Harper`s Bazaar), участва в лудите партита на Пикасо  в Париж и на Анди Уорхол в Ню Йорк, преживява бурна любов с прочутия в цял свят матадор Луис Мигел Домингин и с холивудския актьор Уилям Холдън, лансира своя линия дрехи, продуцира тв предавания, отглежда и две дъщери, предимно като самотна майка.

Днес, на 87, тя живее в прекрасната си къща на брега на океана в Лонг Айлънд, но често отскача до Ню Йорк за интервюта, тв предавания и... модни снимки. Никога не е мечтала за всичко онова, което й се е случило в живота. А то продължава да се случва.

Три години по-рано, когато е на 84, Брус Уебър я снима в моден проект за списание W, наречен „Родена през 1928”, и светът отново се влюбва в Чийна. Моден динозавър, невероятна, истинска модна икона – сипят се определенията за нея в американската преса.

Времето сякаш не е докоснало царствената й шия, високите скули и пълните устни. В котешките й очи се ражда дяволит смях, а ръцете й – дълги и изящни, богато декорирани с подрънкващи гривни, грациозно отмятат косата – дълга и гъста. Магнетична, силна и гъвкава като пантера.

Човек направо се стряска, когато чуе възрастта й – да, тя е на 87. Нейната философия? „Никога не съм се концентрирала върху възрастта. Започнеш ли да мислиш как остаряваш, ще откриваш нови и нови поводи за тревога. Можех да направя много неща върху лицето си, но не пожелах. Никога не съм си и помисляла за лифтинг или нови гърди. Никога не съм спортувала. Ям като прасе. Пия по малко водка. И още пуша“, казва през смях Чийна, поставяйки дълга цигара „Парламент“ между начервените си устни.

Чийна е родена като Ноели в богатата френска част на Шанхай от гените на различни раси. Взема псевдонима Чийна, но се изписва като China (като Китай).

Изумителното й лице е резултат от генетичната алхимия, започнала столетия преди нейното раждане между португалските колонизатори и красивите като лотоси момичета от пристанищата на Китай и Макао. Нейните родители са продукт на тази алхимия. Тя расте в богато семейство и говори португалски, френски, английски и китайски (предимно със слугите си). Не чете модни списания. Обожава филми и  холивудските икони Рита Хейуърт, Вивиан Лий и особено Ава Гарднър, но лицето й в огледалото я убеждава, че тяхната красота и слава е недостижима.

Пък и не това я занимава по време на живота й в Шанхай. Тя е принудена да оцелява от малка. На 6 едва оживява от менингит, а после от тиф. По време на агресията на японците в Шанхай бомба пада върху болницата, в която Чийна лежи в делириум сред тифозно болни. Мислят я за умряла, докато баща й не я открива сред пламъците и мъртвите тела.

После семейството бяга с нея и братята й с лодка от горящия по това време Шанхай, а години по-късно, когато тя е на 16, емигрират в Буенос Айрес, спасявайки се от желязната хватка на Мао Дзедун. На 19 става стюардеса в „Пан Ам“ и живее с брат си в Лима, Перу. Там среща матадора Домингин и само три дни след първата среща бяга с него в Мексико, скандализирайки родителите си. Баща й не й говори цели 15 години.

Турбулентната връзка с Домингин я запраща в различни кътчета на света, но я среща и с елита на артистичния свят. Очароват я най-много Ерол Флин с нахаканото си поведение на холивудски секссимвол и Пикасо, когото нарича „стар прелъстител“. По ирония на съдбата Домингин я зарязва заради нейния идол – Ава Гарднър. Макар и в компанията на съпруга си Франк Синатра, Ава впряга всичкия си чар, за да омагьоса красивия матадор. „Тя беше най-красивата жена на света. Аз нямах никакъв шанс“, казва Чийна.

След болезнената раздяла Мачадо се мести в Париж и още веднъж започва отначало. Приятелка, която е модел на Балмен, й предлага да опита и тя. Мачадо отива в ателието на Юбер де Живанши, който я обърква с един от моделите. Така тя получава шанс да покаже цялата си източна грация и мистериозност. Без да се е стремила към кариера на модел, на 24 Чийна става част от сектата на haute couture моделите. В следващите две години тя работи за Диор и Баленсиага, за италианските кутюриета в Рим, Милано и Флоренция. Става най-високоплатеният модел на дефилетата, получавайки по 1000 лири на ден.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР