Ед Скрейн - съвършеният екшън герой

BBC го обяви за откритие, за изгряваща звезда, за следващия холивудски екшън герой. Висок 1,85 м, на 32, рапър, актьор, завършил университета за изкуства в Лондон „Сейнт Мартинс“, Ед Скрейн е новото лице на блокбастъра „Транспортер“

Лилия Илиева 15 November 2015

Той е секси по онзи хладен начин, по който англичаните умеят. Със съвършено изваяно тяло, чаровно криви зъби, с косми по гърдите и под мишниците (да, да!), той е на фината граница между идеалния филмов герой и нормалния мъж. И в най-горещите батални сцени в него няма първична агресия. Движи се бързо, красиво и уверено, толкова концентриран и вглъбен, все едно играе шах.

Ед Скрейн е роден в Северен Лондон. Запален плувец от малък, до 15-годишен се състезава за професионален клуб. В училище е част от банда, на 17 има дребни криминални прояви. Но всичко се променя, когато го приемат в „Сейнт Мартинс“.

Паралелно със следването е учител по плуване. Преплува Ламанша с приятели. След като завършва, Скрейн се пробва с рап. Един от речитативите на песните му е: „Текила, ягоди, джинджифилова бира/помагат ми да мисля ясно, защото джентълменът се обърква, ако просто пие бира и слуша Шер.“ Записва първия си албум през 2007 г. Прави турнета в Европа, пее с Asian Dub Foundation, но не изкарва пари с музика. Има собствен спортен клуб и подготвя плувци за национални състезатели. Неговият приятел Бен Дрю, който от музикант става актьор и режисьор, го кани в главната роля във филма си „План Б“. По-точно написва главната роля за Ед. Следват роли в още два филма и Скрейн е поканен да играе в „Игра на тронове“. Докато снима в сериала на HBO, получава предложение за „Транспортер“. Приема го и се налага да напусне „Троновете“, по „политически причини“, както обяснява.

Ед е в съвършена форма, която се дължи и на спазването на палеодиета от години (режим, в който се консумират растения и месо от диви животни – точно така, както пещерните хора са се хранили преди около 10 000 години). Само в събота си позволява нещо като пица и бира например. Тъй като никога не се е занимавал с бойни изкуства, след като подписва договора за „Транспортер“, заминава на обучение при треньор в Париж. Работи по 9 часа всеки ден, вечер изучава сценария, анализира, прави проучвания и изгражда образа на героя си в тишина. „Защото този герой е като изолиран остров – обяснява актьорът в едно интервю. – Той може да бъде в стая, пълна с хора, и да бъде сам. Той е дисциплиниран човек. Беше много готино да живея в кожата му. И да го изработвам като характер и образ в главата си, в мълчание.“

Ед Скрейн е женен и има тригодишен син Марли, с когото се снима в благотворителна фотосесия. Момченцето е мулатче, но майката все още е тайна за медиите. Семейството живее в Източен Лондон. Ед Скрейн очевидно печели в киното, защото състоянието му се оценява на 9 милиона долара. През 2015 г. на екран излизат 5 филма с него. За сина си казва: „Искам да го науча да подхожда към живота открито, с емпатия и любов.”

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР