Джана Нанини - една млада майка на 60

Работата измести любовта, хората не правят хубав секс и затова се раждат все по-малко деца, смята любимата певица на папата

Таня Борисова 28 September 2015

Повече вино, повече паста и хляб, по-малко тренировки. Така изглежда животът на доскорошната фитнес маниачка Джана Нанини. Певицата, за която целият свят научи, когато с Едоардо Бенато изпълниха химна на Мондиала по футбол през 1990 г. – „Едно италианско лято“.

„Откакто дъщеря ми стана мой приоритет, всичко друго мина на втори план, особено грижите за тялото. Започнах да правя неща, които, кълна се, не знаех какво означават: чистене, хвърляне на боклука. Но не се оплаквам. Майчинството е нещо божествено, дава ти невероятни сили, повдига духа ти и предишните проблеми изведнъж ти изглеждат нищожни“. Това са думи, които можем да чуем от всяка съвременна майка, с малката подробност, че на 14 юни тази година Джана навършва 59, а дъщеря й е едва на 4.

Когато грандамата на италианския рок успя да забременее на 54 г., веднага се скри в Лондон, защото католическата й родина настръхна. Не стига че никога не е крила своята бисексуалност, че живее с жена, че е излизала с осем мъже едновременно, ами сега и бебе! Заваляха и тревожни цифри: средната възраст за първо раждане на Апенините е 31 години и 8 месеца, втората най-висока в ЕС след Гърция, а при мъжете средната възраст, на която стават бащи, надхвърля 35 г.

„За хората най-важни сякаш са работата и стандартът им на живот, които изместиха любовта. Вече не се прави достатъчно хубав секс“, обяви самата Нанини, която винаги се е хвърляла да защитава различни каузи и никога не се е страхувала да изразява лично мнение. В напреднала бременност тя позира за корицата на „Венити Феър“ по тениска с надпис „Бог е жена“ и пуританите побързаха да напомнят, че това е същият човек, който навремето сложи на обложката на свой албум Статуята на свободата с вибратор в ръка.

Първият бунт на Джана бил срещу собствения й баща Данило, един от най-влиятелните граждани на Сиена и собственик на наследствената сладкарница „Нанини“. Въпреки че от малка ходела на уроци по пиано, тя знаела, че бъдещето й е в семейния бизнес. До деня, в който откраднала рецептата за прочутия местен специалитет „Ричарели“ и в 7 сутринта, когато в цеха нямало никого, запретнала ръкави.

С една от машините отрязала три пръста на дясната си ръка, което я убедило, че не става за този занаят. Нямала друг избор, освен да избяга от малкия закостенял град, в който се задушавала. „Само и само да се измъкнем, с приятелката ми от училище бяхме готови да станем проститутки. Татко ме виждаше като сладкарка или най-много като учителка. Вкъщи музиката бе забранена. Щом научи, че в съзаклятничество с леля Анна се явявам на конкурси, страшно се ядоса. После писа на организаторката на първото ми турне, че ако участвам, иска да си сменя името“, спомня си Джана, която 19-годишна заминала за Милано, за да сбъдне мечтата си и да учи пеене.

Последвала суперуспешна кариера с 19 албума, стотици концерти, огромна популярност в Германия и Швейцария, дуети със Стинг, Андреа Бочели и Лаура Паузини, в един от клиповете й участвал нейният брат Алесандро, пилот от Формула 1... Обаче така и не успяла да създаде собствено семейство след три спонтанни аборта. Едно от децата губи през 2001 г., докато участва в 25-километровия мирен поход до Асизи, а другото на следващата година при уморително пътуване в Швейцария, когато е в третия месец.

Твърди, че зачеването на така дългоочакваната й дъщеря е истинско чудо. Затова във „Венити Феър“ наред със снимките е публикувано послание на Джана до бъдещата рожба, в което й съобщава, че ще я нарече Пенелопе. На името на героинята от „Одисея“, която 20 години чакала своя съпруг, „защото ме изчака толкова дълго, преди да се родиш. Изчака да бъда готова. Ти, най-голямата ми любов, идваш след дълбока болка и шок. Но аз вярвах в теб с цялото си сърце и те исках толкова много, че днес, докато ти пиша, вече те имам в себе си“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР