Законът на „М“

Всички хубави неща започват с „м“ – море, Massa Kitchen, Marmalad World. Последните две са сред любимите ми морски заведения, зад които също стои „м“ – Мартин Крумов, мениджър, главен готвач, технолог и организатор с безценен опит в кулинарията от 97-а година насам, и Martineli, фирма за дизайн и обзавеждане

Елка Влаховска 20 September 2015

Massa Kitchen

Мартин Крумов увлекателно разказва за опита си от Финландия, Англия и Италия, но на сърце са му стажовете на две много специфични места – Лофотенските острови в Норвегия, и ресторантите на каталунеца Мартин Берасатеги, носител съвкупно на 8 звезди Мишлен, най-много в сравнение с всеки друг испански шеф готвач.

Мартин Крумов
Красивите северни острови са магнит за ценителите на деликатесите от сьомга и на ястията от агнета, отглеждани във високите планини.

В ресторанта на Берасатеги в Сан Себастиан пък резервациите са за месеци напред заради невероятния подбор на продуктите и виртуозното им претворяване в авторски ястия.

Мартин Крумов черпи опит от тези места, като в Сан Себастиан прави връзка и с бутиковата транжорна на телешко и говеждо „Карникас Луизми“, която зарежда ресторантите на топ готвачите в Испания.

Открива и магията на специалния уред Josper, тип затворено барбекю, което едновременно опушва, задушава и пече на висококалорични дървени въглища.

Сега доставките на телешко и говеждо от Сан Себастиан са в основата на невероятните ястия чулетон и ентракот, както и на бургерите с кайма, смляна на място в ресторант Massa Kitchen във Варна. Уредът Josper също играе своята роля.

В това заведение в Гранд Мол Варна може да се отбиете за по-непретенциозни ястия, като средиземноморски салати, крем супи, пици с приготвено на място тесто от италианско брашно и колбаси и сирена от подбрани малки доставчици от Флоренция, Монтекатини и Пиза, или за по-засукани ястия като телешки Т-боун стек.  

Хлябът се пече всеки ден и съдържа италианско брашно, зехтин, сол и вода – няма никакви подобрители или консерванти. Талятелите, равиолите и лазанята също се правят на място. В менюто присъстват и рибите, разбира се, но през летния сезон е по-добре да се отправим към крайбрежието на Варна – в Massa Beach, или в Sardinia.

В първото заведение можем да изберем от голямата витрина с риба за деня не само вносни риби, но ако имаме късмет, дори и пресни черноморски представители – зарган, сафрид, карагьоз, кая. В Sardinia пък предлагат най-вкусните миди по Черноморието по строго пазена в тайна рецепта на готвача.  

Авторското суши присъства и в трите заведения. След обучение в традиционния стил на приготвяне и дълъг опит суши майсторите са получили правото да експериментират с по-модерни варианти и вкусове, като всичко се опитва и контролира много стриктно, преди да влезе в менюто.

За десертите се доверявам на Marmalad World със заведения в Гранд Мол Варна и в курорта Свети Влас. Едно от любимите ми неща е домашният сладолед в традицията на италианското джелато. Сладкарите са обучавани в Италия, а сладоледът с различни вкусове се приготвя от непастьоризирано мляко от малки местни ферми, което впоследствие се пастьоризира. В тортите няма сухи вещества или готови блатове, те не са мазни и тежки, а фино балансирани на вкус, деликатни и наситени, с качествен белгийски шоколад.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР