Честити 89, г-н Мел Брукс!

eva.bg 28 June 2015

Режисьорът и комик Мел Брукс е рожденник днес и по този повод ще го цитираме как си представя Рая: „Най-много от всичко обичам спагетите и секса. Затова моят Рай е да се разхождам гол сред поля от паста”.

Истинското му име е Мелвин Камински и е царят на комедиините пародии, винаги на ръба на бутафорията и вулгарността - може би сте се заливали от смях на филмите му „Младият Франкенщайн”, „Космически топки”, „История на света”, „Робин Худ: Мъже в чорапогащи” и др. Той е и музикант, и актьор, и писател, и е един от много малкото режисьори, получили през годините и четирите най-престижни награди – Оскар, Еми, Тони и Грами.

В Холивуд е известна любовната му история с втората му съпруга – актрисата Ан Банкрофт. Двамата се запознават зад кулисите на телевизионно шоу като тя излизала от студиото след участието си, а той влизал. Разменили си няколко любезни думи и се разминали, а после Мел платил на асистентката в шоуто, за да му каже къде е отишла да вечеря мис Банкрофт. И там „случайно” отново се срещнал с нея, а после се оженили набързо като свидетел им бил напълно непознат, случайно преминаващ край кметството в Ню Йорк човек. Не се разделят до смъртта на Ан през 2005 г.

Мел Брукс е прочут със самохвалството си и обича да заявява: „Винаги съм бил голям почитател на собствената си работа. Аз съм един от най-смешните и най-забавни автори, които познавам”.

„Имах най-страхотното детство на света! Обожавам живота! Животът е най-хубавото нещо, създавано някога!” – казва Мел, но всъщност той губи баща си, когато е на 12, няма почти никакво образование, по време на Втората световна война е на фронта, а след нея започва да свири из нощни клубове, за да се издържа. Така че нито детството, нито животът му са били толкова лесни.

"Хайде да се люлеем, да пеем, да викаме, да вдигаме шум! Хайде да не се държим като умрели, преди да ни е дошло времето! Нека да е мокро и шумно!”

Ето с такива приказки добрият стар Мел стана на 89.

Наздраве за живота, господин Брукс!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР