Рим - вкусният град

Най-добрият начин да се настроите за кулинарно пътешествие в Рим е да изгледате филма „Яж, моли се и обичай“

Любомир Василев 22 July 2015

Във Вечния град Джулия Робъртс открива истинската и пълна наслада от храната, поднесена с естествена простота и направена от висококачествени пресни продукти

Сред гигантската навалица на Рим все още лесно могат да се намерят автентични места – малки ресторантчета близо до пазарите, или скъпи заведения, предназначени за елита. Разбира се, както във всеки голям град, вероятността да попаднете на фалшива местна храна дебне на всеки ъгъл.

Любомир Василев
Кухнята на Рим и областта е основана на пресните зеленчуци (през лятото обърнете внимание на пържения артишок, подправен със зехтин, мента и чесън) и месото. Ефектен елемент са пълнените цветове от тиквички, например с моцарела и аншоа. И типичното за района, остро на вкус, сирене пекорино романо.

От 1998 г. в Рим съществува империята Gusto. С ресторант, пицария, винен бар, остерия, кафене, магазини за сирене, вина и домакинско оборудване, двойката Алесандра Марино и Алесандро Тудини диктува вкусове и налага тенденции.

Това е първата подобна концепция, която разчупва стереотипа на малките тратории и разширява класическите представи за хранене. Прекрасно е да се седне в ресторант Gusto на открито с поглед към музея „Ара Пачис“, творение на архитекта Ричард Майер.

Едно от най-успешните заведения е Roscioli с 40-годишна история. През 2002 г. семейното магазинче за деликатеси се трансформира в ресторант и вино бар. Зад витрините със сирена и салами има помещение, в което умели готвачи превземат сетивата ви със свежест и простота. Легендарен тук е вкусът на прясното сирене бурата и на спагети карбонара.

Фамилията притежава и Antico Forno Roscioli – известна пекарна, където предлагат прочутата пица Bianca.

Ако сте любители на морската храна, мястото е ресторант Assunta Madre. Всеки ден пресният улов се подрежда в преддверието, откъдето избирате вечерята си (много от големите ресторанти работят само вечер). От снимките по стените можете да узнаете кои известни личности го посещават.

Едно от любимите ми ястия там е Spaghetti alle vongole (спагети с миди). Чудесни места са още Casa Bleve, а в обичайната зона с ресторанти Трастевере препоръчвам Bro Porta Portese.

И един съвет от местен сервитьор – не пийте еспресо в ресторанта. Отидете до близката класическа кафетерия, където ще можете, макар и на крак, да изпитате неповторимия тласък на истинското кафе.

Spaghetti Kitchen препоръчва:

Gusto - www.gusto.it

Assunta Madre - www.assuntamadre.com

Casa Bleve - www.casableve.com

Bro Porta Portese - www.piazzettaportaportese.com

Hotel de Russie - www.roccofortehotels.com/hotels-and-resorts/hotel-de-russie/

Portrait Roma Hotel - www.lungarnocollection.com/it/hotel-collection/roma/portrait-roma/portrait-philosophy

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР