Нещо старо, нещо ново

Реставрираната винарска изба или сегашния Дом на виното ни предлага богат избор и средновековен колорит

Адриана Попова 26 June 2015

Стените, таванът, сводовете – всичко е покрито с благородна плесен. Домът на виното – новата атракция на София, всъщност е построен в далечната 1882 г. от някой си г-н Трифонович, който купил стар турски чифлик и вдигнал върху него бирена фабрика по проект на чешки архитект.

По-късно я кръстил „Павлово“ на името на рано починалия си син Павел. Пред фабриката имало парк и бирария под дърветата му, която била любима пенлива цел при излетите на софиянци, сред тях и Дора Габе и Пейо Яворов. През 1942 г. сградата става винарска изба, след войната на мястото започват да бутилират високоалкохолни напитки, складират и вино.

От изпаренията на винения дестилат през дъгите на бъчвите, наричани „ангелски данък“, се образува благородната плесен, която дава средновековния колорит на сегашния Дом на виното. Подобна плесен може да се види в избите във френската област Коняк.

Какво ще се случва в реставрираната наскоро постройка? Тя е отворена за туристи (с ненатрапчивите си музейни експонати, като старинни бутилки, дамаджани, казани за варене и забавни кръчмарски табели от едно време), коктейли, официални вечери, дегустации на българско вино.

В магазина към винарната са представени над 150 вина и спиртни напитки от 17 производители, повечето – бутикови изби. Ако решите да отидете на бул. „Цар Борис III“ 134 (Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки), трябва предварително да се обадите на тел. 02 818 49 50 или на [email protected].

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР