Хърватия гурме по венециански

Не търсете големите яхти в Монте Карло. Всички са се преместили край бреговете на една от най-модерните дестинации от две години насам – Хърватия. Перфектният начин да се вкуси от атмосферата е да се плава с лодка между островите – над 1000 на брой

Любомир Василев 30 June 2015

Хвар

Венецианската република господства 400 години над Далматинския бряг и оставя завинаги своя отпечатък както в архитектурата, така и във вкусовете. Може би заради дългата изолация на страната и отскоро развиващия се туризъм всичко е много запазено. Стилът на живот е повлиян не само от средиземноморските традиции, но и от близостта на Австрия. Голямо удоволствие е да пиеш италианско еспресо в по австрийски подредени градчета с венецианска архитектура.

До хърватското крайбрежие може да се стигне с кола, но е добре пътят да се раздели на две. Преспиването в Загреб трябва да бъде придружено с вечеря в Mano 2 или Carpaccio.

Истинското пътешествие започва с отправна точка крайбрежието на Сплит. По препоръка на приятел, местен гурман, избирам за обяд коноба (на хърв. konoba - механа, кръчма) „Пимпинела“ – обикновена местна кръчма за „напреднали“ в опитването на вкусове със страхотна талята (тънко нарязано говеждо) с рукола и пармезан. Вечерта прекарваме в Bota Šare, Dvor или в Stellon с прекрасни тераси към водата.

Оттам отплаваме за остров Брач и оставаме на най-близкото пристанище Милна. Пристанищата в Хърватия са платени, но и много добре организирани. Най-хубавата храна е на малки островчета по пътя между големите, които обикновено имат само по един ресторант, но с уникална прясна риба, придружена от местното наистина добро вино малвазия. Задължително е да отидете до малкия остров Опат, където можете да се насладите на току-що уловена риба, печена върху камък.

Перлата на Далматинския бряг е остров Хвар. За обяд препоръчвам ресторант Antonio (Kod Patka) на островче срещу Хвар. За вечеря – ресторант Gariful на марината, Macondo или Kod Kapetana в близост до бар Carpe Diem.

На пристанище Комижа на остров Вис се намира бивша военна база, отворена за туристите едва в края на 90-те. Там са и най-добрите ферми за лобстери на Адриатика. Препоръчвам Konoba Jastozera, разположен директно във фермата, и ресторант Pojoda.

Ако сте се наситили на претъпканите гръцки островчета и са ви омръзнали пържените тиквички и магазините за сувенири, изберете Хърватия. Определено си заслужава.

Spaghetti Kitchen препоръчва:

Загреб: Mano 2 - www.mano.hr/mano2/eng/index.html

Carpaccio - www.ristorantecarpaccio.hr

Сплит: Pimpinella - www.pimpinella.hr/o-nama.html

Bota Šare - www.bota-sare.hr/?restoran=split

Dvor - www.facebook.com/pages/Caffe-restoran-Dvor/587271214634723

Stellon - www.click4you.com/split/jsp/index.jsp?customer=Stellon

Хвар: Antonio (Kod Patka) – Marinkovac Isle, тел. +385 (0)95 573 53 77

Gariful – www.hvar-gariful.hr

Вис: Konoba Jastozera - www.jastozera.com/en    

Pojoda - 021/711-575

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР