Dell’Arte - кулинарен полет по света

Докато опитвам най-вкусната супа от тиква на света, поръсена със светъл и тъмен запечен сусам, очаквам агнешките котлети, мариновани с билки, с гарнитура от земна ябълка, задушена в масло и моркови, и глазирани в кленов сироп

Лилия Илиева 21 May 2015

Шеф Алекс Николов

Снимка: Лилия Йотова

Приготвени са по модерната френска технология sous-vide на температура 52 градуса за около 2 часa. Нямам търпение да усетя разликата!

Ресторант Dell’Arte е любима дестинация на познавачите на добрата кухня. В него като отражение на името му, вдъхновено от популярния в Италия през XVI в. уличен театър на импровизацията, винаги има нещо интересно, вкусно и различно. Изненадата този път е шеф Алекс Николов.

Алекс е име в бранша с интересна биография, в която се нареждат кулинарен опит в хотел „Хилтън“, в ресторант „Есте“, в ресторант от хотелската верига Paramount Group в Дарлингтън, Англия, седемгодишен бекграунд в Кипър и още много. И когато седнете в елегантния Dell’Arte, веднага ще усетите полъха на привнесените от новия шеф-готвач промени.

Първо, ще ви направи впечатление откритата кухня. По цял свят сега е модерно приготвянето на ястията да се случва пред очите ви, за да въздействат още по-силно върху апетита. Второ, каквото и да си поръчате – месо, зеленчуци, ориз – освен интересния почерк на главния готвач в рецептата, ще усетите истинския, разгръщащ се в цялата си палитра вкус на ястието и свежестта му. Тайната е много модерната в момента френска технология на готвене sous-vide, която Алекс въвежда в Dell’Arte. Тя съхранява максимално полезността на всички продукти. „На български означава „готвене във вакуум“ на ниска температура“, обяснява шеф Алекс.

Ястията се приготвят с разнообразие от свежи продукти и подправки на местни и световни производители. Включват се подправки и от собствената градина на ресторанта. Това, което ще опитате, разчупва традиционната представа за храната. От април предстоят тематичните вечери, посветени на различни кухни по света: гръцка, азиатска, италианска, френска, японска, ливанска. Ще има тематични седмици, вдъхновени от сезонни продукти, като копривата, киселеца, млечния орех.

Включете Dell’Arte в списъка на удоволствията, които заслужавате. Повече информация на www.dellarte.bg.

Първа спирка: Италия!

Не е нужно да взимате самолет, за да избухнат сетивата ви от магията на Италия. Можете да се разходите истински във вкусовете й през последната седмица на април в Dell’Arte. Запазете си време за прясната паста, антипастите, ястията с морски деликатеси и трюфели, за прочутото “Осо Буко” с ризото миланезе и още, и още изкушения, които ще ви предложат в ресторанта.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР