Салата, ракия и... чаша топла вода

Д-р Джампал Салдон е тибетска монахиня и доктор по тибетска медицина. По време на консултациите си тя изследва чрез пулсова диагностика, в беседа препоръчва режим на хранене, подходящи видове храни, промяна в начина на живот, масажни процедури

Елка Влаховска 06 June 2015

В продължение на месец д-р Салдон приемаше пациенти в Green Health, оздравителен център за неконвенционална медицина в столицата. Какво сподели за EVA тя след престоя си у нас?

Д-р Салдон, каква е основната разлика между класическата западна и тибетската медицина?

Ние се фокусираме върху човека и причините, докато западната медицина използва компютри, за да установи каква е болестта. Според тибетската медицина има 404 болести. За 101 от тях причина е кармата. Други 101 са предизвикани от лоши енергии (духове), останалите са резултат от неправилно хранене и поведение.

Д-р Джампал Салдон
Кармична болест ли са раковите заболявания?

По-голямата част от тях – да, но някои са причинени от неправилно хранене и поведение.

Вярващите в кармата по-лесно ли приемат болестта си?

Не я приемат по-лесно, но могат да я разберат. Ако не вярваш в карма, ще си задаваш въпроса: „Защо това се случи точно на мен?“ Ако вярваш, няма да си задаваш този въпрос.

Неизлечими ли са кармичните болести?

Да, в повечето случаи, но ако правиш добра карма в този живот, се случва понякога да бъдат излекувани.

Какво означава болест, предизвикана от лоши енергии?

Има много лоши енергии (духове), които идват от водата и които живеят там. Ако ти самият имаш ниска енергия и имунната ти система не е добра, те могат да причинят болести. Това не е шаманизъм, но трудно може да се обясни на западния човек.

Да поговорим за нещата, които западният човек може по-лесно да разбере. Балансираното хранене може ли да предотврати болестите?

Да, в много случаи. Но ето например, вие ядете голямо количество сурови храни. Обичайно е тук всяка вечер да се яде салата и да се пие алкохол. Нарушава се храносмилането, храната не може да се усвои и това предизвиква болести.

А какво да вечеряме?

Каквато и храна да изберете, трябва да е сготвена. Полезни са зеленчуците на пара. Но ако не можете да се откажете от суровата салата, изпийте чаша топла вода след това.

Какво количество вода да пием през деня?

Още със ставането от леглото вместо кафе изпийте чаша топла вода. Добре е за целия ден да изпивате 2 до 3 литра.

Да закусваме ли? Вие какво закусвате?

В България след чашата топла вода хапвам овесени ядки с мляко, като понякога добавям сушени плодове. В Индия закусвам в 7,30 ч. с пържен ориз или хапки от тесто на пара.  

Да поговорим за емоциите, които ни разболяват. Какво да направим, когато шефът се разкрещи в офиса?

Моля? Не ви разбрах. О, да, трудно е да овладееш себе си, когато някой ти крещи. Но трябва да се опиташ да успокоиш ума си и да дишаш дълбоко. И да си зададеш въпросите: „Защо се страхувам? Защо се гневя?“ Всъщност аз никога не съм преживявала ситуацията шефът да ми крещи (смее се).

Как да преодолеем лошите навици – тютюнопушене, алкохол, болкоуспокояващи?

Първо трябва да се запитаме дали те увреждат здравето ни.

И ако си отговорим – по принцип да, ама аз съм си здрав?

Но вие знаете, че цигарите увреждат белите дробове и влияят на мозъка. Трябва да се намаляват количествата ден след ден. Последователно, а не отведнъж – една цигара по-малко на следващия ден, глътка алкохол по-малко на следващата вечер.

Какво установихте за мен, докато се ръкувахме? (При запознанството ни д-р Салдон нежно опипа пулса ми.)

Прекалявате с цигарите и с кафето. (По време на срещата ни пия вода и не съм извадила кутията цигари от чантата си.)

Какво е впечатлението ви от българите? Какво добро и какво лошо правят за здравето си?

Доброто е, че българите са образовани, четат много и знаят какво трябва да правят, за да са здрави. Лошото е, че не го правят. Моите наблюдения са, че българите имат проблеми с храносмилателната система, а това влияе цялостно на здравето.

Вкарват прекалено много студ в организма под формата на сурови храни, претопляне на вчерашни ястия, консумиране на замразени храни. Пият много кафе и алкохол. Взимат от интернет всякакви диети и ги прилагат върху себе си.  

Ще дойдете ли отново в България?

Не мога да кажа нищо за бъдещето, в нашите вярвания то не съществува.  

За предстоящото гостуване на тибетския лекар д-р Сонам Джордже – повече информация на www.greenhealth-bg.com

1 КОМЕНТАР
1
nn
07 June 2015, 23:27

шарлатанка, страшни измислици са това, че рабира от медицина,болести или нещо др, бях при нея, асистентката и обясни за болеста ми, тя нищо не знаеше само ми се усмихваше заучено, каза точно 2 думи, съвсем точно 2 . даде ми топчетата за 90 лв,. не ходете при нея , това е голяма лъжа и заблуда

ТВОЯТ КОМЕНТАР