Хвани ги, ако ти паднат

Отдавна не бях гледала толкова глуповато-смешен филм като "Гореща гонка" с кеф и пълно безгрижие. Сигурно от „Професия блондинка” насам. Извинявай, Рийз Уидърспун, но и в двата участваш ти!

Ирина Иванова 08 May 2015

Преди около година Рийз Уидърспун заедно със своята добра приятелка Бруна Папандреа основаха собствена филмова къща като обещаха да продуцират само филми с ярки, силни женски образи. Така се появиха „Не казвай сбогом” (Gone Girl) и „Моето пътешествие в дивото” (Wild) като и двата филма имаха огромен зрителски успех, а вторият дори се добра до няколко номинации за „Оскар” тази година.

Сега обаче се появи и въпросната глуповата „Гореща гонка”, на която Рийз и нейната компания са копродуценти, а Уидърспун изпълнява и една от главните роли. И стана ясно, че една филмова компания очевидно няма как да се издържа само от ярки и силни женски образи в запомнящи се, успешни филми, ами трябва да посегне и към по-ниските жанрове, към по-масовите, комерсиални сюжети и съответно към по-баналните и схематични женски персонажи. Но все пак трябва да признаем на Рийз, че се бори засега успешно с холивудския мачизъм, защото в „Гореща гонка” не само главните роли са женски, но и режисьорът е жена – Ан Флетчър, която започва кариерата си в киното като редова танцьорка във филма "Маската" с Джим Кери, а ето че сега режисира истински холивудски звезди.

„Гореща гонка” е от онези комедии, които гледаш просто така в петък или събота, преди да отидеш някъде на вечеря или на клуб. Напълно непретенциозен филм, създаден за да даде старт на уикенда ти например. Нищо друго не очаквайте от него, защото нищо друго няма да получите. И такива филми са нужни.

Уидърспун е в ролята на супер дисциплинирано, амбициозно и праволинейно ченге, което трябва да опази ключов (и единствен) свидетел по дело срещу наркотърговци – вдовицата на един от наркобосовете Даниел (София Вергара). Двете, естествено, нямат нищо общо, като куче и котка са, едната мисли само за работата си, другата – за обувките и маникюра си, обаче в крайна сметка се оказва, че не са толкова различни и дори стават приятелки. А междувременно онези с наркотиците ги търсят навсякъде.

Криминалната екшън-комедийка е с два чифта гърди пред другите подобни, които вървят по екраните в момента, поради особената стиковка между Рийз и София. На пръв поглед двете са от различни планети и тотално не си подхождат, но във филма избухват като динамитен дует. Те са топлото и студеното, черното и бялото, разумът и чувствата, зубърката и разбойничката като понякога си разменят ролите. Енергията на филма се ражда именно от играта на противоположностите, а едно от най-забавните неща е забележителният английски с мощен колумбийски акцент, на който говори Вергара през цялото време. Разбира се София не е от класата на Пенелопе Крус, която демонстрира най-секси развален английски на всички времена във „Вики, Кристина, Барселона” на Уди Алън, но все пак е добра. Някои актьори умеят да играят само с гласа си.

Така че „Гореща гонка” става и за гледане, и за слушане - не само заради колумбийско-английския на Вергара, но и заради лафовете и готината музика.

Дори става и за харесване. Вижте трейлъра.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР