Не минавай на червено

Кой е виновен и какво да правите при склонна към зачервяване кожа?

Свобoда Сидерова 02 May 2015

Ако леката руменина или червените петна по лицето не са от срамежливост, определено сте загазили. По всяка вероятност сте сред онези 10% от европейците, които страдат от трайно разширяване на капилярите. Звездите също не са пощадени. Рене Зелуегър, Марая Кери, Синтия Никсън и Камерън Диас имат явна „слабост“ към стоп сигнала.

Преди да отидете на дерматолог, вгледайте сe внимателно в майка си. Често червената мрежа по бузите и в областта на носа се предава по наследство. Жените с чувствителна или по-светла и бледа кожа също са предразположени. Така че излезте от горещата вана, оставете настрани чашата с червено вино и четете по-нататък.

Въпроси и отговори

Разликата между купероза и розацея?

Куперозата (синоним e на термина разширен капиляр) е козметичен дефект,  свързан с нарушение на микроциркулацията. Може да е симптом на хроничен гастрит, хипертония, хормонален дисбаланс. Или на розацея, хронично зачервяване, придружено със специфични уплътнения, обриви и пъпки.   

Добрата новина е, че зачервяването може да се контролира, като се избягват нещата, които го провокират. От съществено значение е и специализираната козметика
Какво предизвиква зачервяване?

Всичко, което заставя кръвоносните съдове да се разширяват. В „червения“ списък са времето (прекалено топло или студено), UV радиацията, физическите натоварвания, лютивата, солената и мазната храна, пушенето, алкохолът, нервната превъзбуда, пристрастеността към сауна или солариум, слабата съединителна тъкан...

Кога се появява?

Във всяка възраст, дори и след 20 години, и във всеки сезон. Според проучване на L’Oreal Health&Beauty изчервяването и зачервяването, включително това след излагане на слънце, обикновено се появява между 31 и 41 години. От 34 към 47 се превръща в постоянно. Ранната диагностика позволява да се избягнат почти напълно по-нататъшните прояви на куперозата.

Къде у нас се прави компютърна диагностика?

В клиника Jewel Skin. При комплексния фотоанализ със скенера Reveal Imager се фиксират повърхностният слой на кожата (епидермис) и средният (дерма). Дори на бузите да не се мяркат съдови „звезди“, 3D моделът онагледява състоянието на капилярите.  

Какво се прави при временно зачервяване?

При първата фаза съдовете са все още достатъчно еластични, за да се свият сами. Затова не претоварвайте кожата със слънчеви или парни бани и задължително използвайте SPF. Махнете от банята козметиката с абразивни частици, спирт, ментол или евкалипт. Курсът със серум с витамин С два пъти годишно подготвя кожата за смяна на сезоните и укрепва съдовете.    

...а при постоянно?

Преразгледайте бюти програмата си. Откажете се от пилинга. Дълбокият, средният и химичният са абсолютно табу. Никаква самодейност под формата на скраб от едра сол или утайка от кафе. На скулптурния и вакуум масажа на лицето също може да кажете сбогом. Зачервяването няма да изчезне, докато кожата не се третира с лечебна грижа. Заменете обичайния крем с такъв, на който пише anti-redness.

Изчервяването не е на мода   

Търсете тежката артилерия на териториите на марките, които отдавна и сериозно се занимават с чувствителната кожа. Козът на Eucerin e корен на женско биле, мощен антиоксидант, който намалява зачервяването и успокоява. Формулата със зелени пигменти незабавно изравнява тена. Двустепенната система на затваряне изключва консервантите и предпазва от замърсяване и окисляване. Една от най-богатите серии срещу розацея предлага Uriage.

Прекрасно допълнение към двата крема – лек и богат за суха кожа, е SOS маската. Регулирайки съдовите нарушения и вродения имунен отговор, двата комплекса в състава превръщат приказката в реалност. Червенината моментално намалява, а от дискомфорта не остава следа. Честа практика е и комбинирането на интензивна грижа с подходящ демакиаж. Например мицеларната вода Sensibio H2O AR на Bioderma, мицеларният гел Rosaliac на La Roche-Posay и флуидът Rosеliane Fluide Dermo-Nettoyant на Uriage.    

Маскиращи правила

Когато зачервяването не може да се махне, може да се скрие. След фон дьо тена с пробиотична технология Clinique се отчита с уникална минерална пудра в жълто, под чието покритие и защита кожата „запазва спокойствие“. Актуалните напоследък хибриди също не само прикриват, но и третират, което само доказва дерматологичния им произход.

Първи повлякоха крак от Bioderma. Патентът Rosactiv (гинко билоба, зелен чай и соя) в BB крема потиска фактора, причиняващ пропускливостта на съдовете, действа противовъзпалително и стимулира синтеза на колаген и еластин.

СС кремът на La Roche-Posay дължи силата си на мадагаскарско растение от фармацията, богато на полифеноли, което намалява появата на капиляри на повърхността на кожата и укрепва защитната бариера. Постижение и на трите продукта (Uriage също предлага СС крем) е  интегрирането на висок SPF в текстурата. 

Най-честата грешка при камуфлажа е бъркане на склонността към зачервяване с естествения нюанс на кожата. Вместо правилния студен маслинов или землист оттенък повечето жени избират прасковен или розов. Другият важен момент при кожа с купероза е „подвижният“ макиаж. Така че задължително ползвайте фиксатор или спрей с термална вода

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР