Доброволно цензурирани

Редица музикални звезди са принудени да променят обложките на албумите си, за да могат да ги продават в Близкия изток

23 April 2015

На разголената плът определено не се гледа с добро око в Близкия изток. Там религията и традициите изискват от жената да показва колкото се може по-малко от тялото си. Поради тази причина западните звезди вече са свикнали с факта, че за да продават албумите им в тези страни, ще трябва да се прикрият малко. Става въпрос за обложките и плакатите.

 

Преди време тамошната така наречена морална и религиозна полиция сама "дорисувала" или изцяло махала обложките, ако на тях дадена звезда е прекалено гола. И в момента звукозаписните компании предпочитат да правят два варианта за корица на албума, за да не рискуват с грозна и карикатурна цензура на местна почва. В общи линии предпочитат да се цензурират сами - от уважение към религията в тези страни, разбира се.

 

Направиха го Мадона, Кайли Миноуг, Лейди Гага, Кристина Агилера, Марая Кери, Кейти Пери и кой ли още не. Понякога цензурираните варианти се оказват дори по-сполучливи от оригиналните, както се случи с обложката на Hard Candy на Мадона. В случаите, в които се е стигнало до намесата на тамошните власти, отговарящи за моралните норми, нещата не са чак толкова сполучливи – пример е албумът One of the Boys на Кейти Пери. Разгледайте снимките и се убедете сами колко находчиви могат да са звукозаписните компании и моралната полиция по отношение на цензурата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР