Пролет в Париж

Да бъдеш в Париж през април под звуците на ежегодния джаз фест, е добро начало на пролетта. С нетърпение очаквам да отворят по това време и култовия хотел „Риц“ след почти тригодишен ремонт

Любомир Василев 10 April 2015

Ресторант Le Flandrin

Когато става дума за ресторанти в Париж, не мога да не отдам почит на братята Костес, под чиято шапка са известното кафе „Марли“ в Лувъра, брасери Thоumieux, ресторант L’Avenue – сборен пункт на много звезди от фешън индустрията.

Който смята, че типичната парижка храна са moules-frites (задушени миди с пържени картофи) и багета със сирене бри, греши. Въпросът е как да се открие автентичното преживяване сред стотиците заведения, удовлетворяващи единствено очакванията на туристите.

При едно от последните си посещения в града бях насочен към Le Flandrin, неголям ресторант, удобно разположен в бивша малка гара. Усещането за качествена и непретенциозна храна, основана на френската традиция, за хора, които посещават мястото редовно, за лекота в общуването с персонала е ненадминато. А и тук приготвят моя любим десерт милфьой по изключителен начин.

Недалеч оттам можете да се насладите на различно преживяване в едно от най-актуалните пространства за съвременно изкуство Palais de Tokyo. The Tokyo Eat привлича с дизайнерския си интериор и е за модерната публика, която няма да се притесни от обединяването на френски и азиатски вкусове. На същото място се намира и Monsieur Bleu – много по-консервативен, но заслужаващ внимание ресторант.

Съвременна класика е в музеите да се помещават едни от най-добрите ресторанти. Не прави изключение и новата фондация „Луи Вюитон“. В лобито на сградата, проектирана от Франк Гери, е ресторант Le Frank – чудесно съчетание между модерната архитектура и свежата кухня на Жан-Луи Номикос.

Ако искате да сте в крак с най-новите тенденции в кулинарията, мога да препоръчам две места. Едното е ресторант PUR в хотел „Парк Хаят“ на площад „Вандом“. Другото е ресторант L’Arpège с три звезди Мишлен. Негов собственик е майстор-готвачът Ален Пасард. В менюто присъстват най-изтънчени меса, риби и птици, но зеленчуците са главният герой в разточителното и пищно преживяване.

И накрая да поговорим за шоколад и манифактурата магазин на великия готвач Ален Дюкас недалеч от Бастилията. От невероятните вкусове до дизайна на опаковките и пространството, това е нещо, което не бива да се пропуска.

Заключваме любовта си към Париж с малко катинарче на Пон Ньоф с надеждата, че ще ни чака до следващата пролет.

Spaghetti Kitchen препоръчва:

Thoumieux - www.thoumieux.fr

L’Arpège - www.alain-passard.com

PUR - http://paris.vendome.hyatt.com/en/hotel/dining/Le-Pur-by-Jean-Francois-Rouquette.html

The Tokyo Eat - www.palaisdetokyo.com/en/lifestyle/tokyo-eat

Le Flandrin - 4 Place Tattegrain, 75116 Paris

Le Chocolat - www.lechocolat-alainducasse.com

Costes – www.hotelcostes.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР