Яйца с цветове от природата

Украсете великденските яйца не с изкуствени оцветители, а чрез естествените цветове от природата

eva.bg 04 April 2018

Не ви караме да бъдете ненужно еко или да усложнявате излишно живота си, след като бои за яйца се продават на всеки ъгъл и в почти всеки магазин. Предлагаме ви начин да се позабавлявате и експериментирате, защото с естествените оцветители никога не може да си сигурен как точно ще изглежда яйцето. Всичко зависи от текстурата на черупката му и в какъв нюанс е тя.

Този тип боядисване на великденските яйца ще е по-забавно и за децата ви, след като видят как с плодовете и зеленчуците всъщност може да се рисува. Цвеклото или замразените малини ви дават червено и розово. Зеленият чай и обелките на жълтия лук – жълтокафяво. Куркума и кимион за наситено жълто, сокът от боровинки – виолетово, а къпините – сиво. Има и още много други природни продукти, които може да се използват за естествено оцветяване. Методите на боядисване са два. Единият е да варите яйцата заедно с продуктите, а другият е да сварите отделно плодовете или зеленчуците и след това да потопите в тях яйцата, за да се оцветят.

Как да го направите: Обикновено съотношението е 3-4 чаши от избрания зеленчук или плод (например нарязано цвекло или боровинки) със същото количество вода. При подправките пък са 2 чаени лъжички (куркума или кимион) с две чаши вода. Прибавяте към тях чаена лъжичка сол и варите около десет минути. След това слагате оцета. За да бъдат по-наситени цветовете, яйцата трябва да постоят поне час в боята, а може да ги оставите и за цяла нощ в хладилника. Гарантираме, че резултатът ще ви изненада. Защото както вече ви казахме – при този тип боядисване яйцето има решаващата дума, а не боята. Може да не е от щастлива кокошка, но поне ще е природно оцветено.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР