Голямото "отиване" на Икарите

28 March 2015

Вчера на тържествена церемония по случай Международния ден на театъра - 27 март бяха връчени наградите на Съюза на артистите. Сред най-вълнуващите моменти бяха връчването на наградата за чест и достойнство на бившия председател на Съюза на артистите Стефан Илиев и на Икара за изключителен творчески принос - на великолепния Никола Анастасов, както и посмъртните призове в памет на Валери Петров и Кольо Карамфилов. Цялата публика засвидетелства уважението си към тези имена, аплодирайки на крака и със сълзи на очи. Народният театър беше пълен с театрали и обичащи театъра. Герасим Георгиев - Геро води брилянтно, забавно и талантливо.


Най-много награди получи представлението „Каквато ти ме искаш” на Теди Москов (най-добър спектакъл, декори и костюми).
Следваше „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени” - с Икар за режисура - на Марий Росен и за водеща женска роля - на Ани Вълчанова. Наградата за водеща мъжка роля спечели Марин Янев - за  "Вятър в тополите", за поддържаща - Юлиан Вергов. Елена Телбис получи статуетка за поддържаща женска роля, а ние стискахме палци на изключително талантливата Светлана Янчева за впечатляващото й изпълнение в спектакъла на Явор Гърдев "Жана".

На сцената излязоха и най-младите творци, чието обучение в НАТФИЗ и НБУ ще бъде подпомогнато финансово от Съюза на артистите. Сред тях забелязахме една от героините на страниците на EVA - Росица Караджова - безмълвното момиче от телевизионния формат "Байландо".

EVA поздравява всички наградени и всички номинирани.

И да обърнем внимание, че на книжовен бъгарски език наградите се връчват на някого или някой ги получава, на английски те "отиват при". Вчера може би само трима от връчващите Икар се съобразиха с това.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР